Laat je inspireren door onze insights en nieuwsupdates.
Na een training geeft ongeveer 80% van de deelnemers aan dat hun leerbehoefte is vervuld, terwijl ze tijdens de training misschien één of twee keer de vaardigheid hebben kunnen oefenen die ze onder de knie willen krijgen. Dit is helaas niet genoeg voor een blijvend leerresultaat, het leidt slechts tot bewustwording. Het borgen van een training begint vaak pas daarna. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In dit artikel delen wij 12 tips voor een blijvend leerresultaat. Voor borging van een nieuwe vaardigheid is veel meer herhaling nodig dan vaak tijdens een training mogelijk is. Dat betekent dat het leren na de training nog een tijdje door moet kunnen gaan zodat je niet snel weer in je oude patroon valt. Dat lukt echter vaak niet zonder stok achter de deur. Er zijn immers maar weinig mensen die uit zichzelf tot actie komen, ook al is de ambitie of veranderbehoefte nog zo groot.
Het is wetenschappelijk bewezen dat tevreden werknemers beter presteren op de werkvloer. Ze zijn meer betrokken bij de organisatie en gaan minder snel op zoek naar een andere baan. Ook dragen tevreden werknemers bij aan een betere team performance. Iets wat jou tijdens een krappe arbeidsmarkt natuurlijk als muziek in de oren klinkt! Maar wat als een medewerker eigenlijk niet meer zo goed past bij het team of de organisatie? Als hij of zij niet blij is met de huidige situatie? Moet je iedere medewerker koste wat het kost in je organisatie houden?
GITP ondersteunt organisaties op het gehele spectrum van inclusie en diversiteit. Enerzijds door de psychologische veiligheid in de organisatie in kaart te brengen en te helpen vergroten, anderzijds bijvoorbeeld door actief te helpen met het selecteren op een meer divers profiel van nieuwe medewerkers. Daarbij stellen we organisaties in staat om kandidaten objectief en waardevrij te selecteren, puur op basis van hun talenten en capaciteiten. Dit doen we met de inzet van wetenschappelijk onderbouwde biasfree selectie assessments, waarmee we gelijke kansen bieden voor ieder individu, toegankelijkheid vergroten en drempels verlagen voor alle doelgroepen.
Astrid Homan (hoogleraar Werk- en Organisatiepsychologie aan de UvA), Ton Louhenapessy (senior adviseur Diversiteit & Inclusie Landelijke Politie en Programmamanager) en Vincent Patty (CEO Top Notch & Noah’s Ark) hun ervaringen met, en visie op inclusie en diversiteit.
Door technologische innovatie en geopolitieke ontwikkelingen verandert de wereld in rap tempo. Er zijn voorspellingen dat we 50% van de banen die er over vijf jaar zullen zijn, nu eenvoudigweg nog niet weten. Organisaties hebben een enorme wendbaarheid nodig om in staat te zijn de steeds complexere uitdagingen (wicked problems) de baas te kunnen en zodoende continuïteit van de organisatiete kunnen waarborgen. Daarin is de mens de bepalende factor. Dit vraagt om een competente en vooral diverse workforce. Meerdere perspectieven leiden immers tot een lerende organisatie, waardoor er betere oplossingen worden gevonden.
Tijdens haar deelname aan het evenement ‘De Kracht van Verschil’ sprong Linda van de Riet eruit. In een korte peiling onder de deelnemers of zij vinden dat hun organisatie voldoende scoort op diversiteit, stapte zij als enige over de streep. Reden genoeg om haar om toelichting te vragen.
Dat werknemers behouden de voorkeur heeft boven nieuwe medewerkers werven, mag duidelijk zijn. Naast dat het selectieproces enorm tijdrovend is en daarmee veel geld kost, is het ook voor het welbevinden en vertrouwen van de andere medewerkers veel prettiger om te werken in een stabiel team. Ook afscheid nemen van collega’s en steeds maar weer welkom heten en inwerken van nieuwe collega’s, is niet bevorderlijk voor de binding en de werkdruk. Daarbij maakt een team dat beter op elkaar ingespeeld is waarschijnlijk minder fouten. Juist met een krappe arbeidsmarkt, is de focus op behoud nog eens extra belangrijk voor het welbevinden van de werknemers die blijven. Trainingen kunnen daaraan een waardevolle bijdrage leveren.
Als adviseur zit je vanaf het eerste moment in een krachtenveld van belangen. Vaak ken je de spelers nog niet, terwijl je al wel onderdeel bent van het veld. Jouw opdrachtgever benadert je met een vraag, een probleem of een wens: het team heeft een impuls nodig, de klantgerichtheid moet omhoog, de resultaten moeten beter. Vaak is een achterliggende vraag hoe de opdrachtgever zelf effectief kan beïnvloeden in het krachtenveld van belangen waarin hij of zij zit.
Dan heb je dat heerlijk ontspannen gevoel na de vakantie, een leeg hoofd, uitgerust, ontspannen lijf en dan mag je weer! Joehoe, ik mag weer … of toch niet?
Laura de Vries, trainer en coach bij GITP Ontwikkeling wordt geïnterviewd door Kees van Dijk.
In mijn werk als adviseur kom ik veel managers tegen die in hun organisatie de continue dialoog willen stimuleren: een dialoog waarin medewerker en leidinggevende dagelijks of wekelijks met elkaar spreken over hoe het met de persoon gaat, wat hij of zij nodig heeft om prestaties te leveren en met plezier in het werk te staan. Maar zo’n dialoog betekent wel afscheid nemen van iets waaraan veel mensen in organisaties gewend zijn, namelijk aan het voeren van twee of drie functioneringsgesprekken per jaar. Dat was wel zo duidelijk. Gesprekken met een vaste agenda, beoordelingscriteria en scores op competenties of waarden.
Door feedback maak je het mogelijk om gedrag en handelen in de toekomst aan te passen en samenwerking te verbeteren. Waarom is dat zo? Welke rol speelt feedback bij het veranderen van gedrag en samenwerking?
Vraag de zakelijke lezer hoe hij zijn dagelijkse portie leeswerk ervaart, en het antwoord is zonder uitzondering: (te) veel. Mails, artikelen, nota’s, rapporten, evaluaties: de inbox stroomt over. Snellezen helpt. Niet alleen omdat je sneller leest met behoud van begrip. Maar ook omdat je sneller in staat bent te bepalen welke delen van de tekst voor jou relevant zijn, en welke niet. Je bespaart dus ook tijd door selectiever te lezen.
De coronaregels worden steeds verder afgebouwd. Het loslaten van de 1,5 meter is dichtbij gekomen. Dit heeft veel impact op onze samenleving en zeker ook op het werk.
Het begrip competentie is een hulpmiddel om beter grip te krijgen op het gedrag, de kennis, ervaring, houding en stijl van mensen in organisaties. In het artikel ‘Top 10 meest geadviseerde te ontwikkelen competenties’ kwam dit reeds uitgebreid aan bod. Wie gaat werken met competenties wil echter geen misverstanden krijgen over de betekenis van competenties. Iedereen binnen de organisatie moet onder een bepaalde competentie hetzelfde verstaan. Om misverstanden te voorkomen en eenduidigheid over begrippen te bevorderen is competentietaal ontwikkeld, zodat iedereen op dezelfde wijze over competenties spreekt binnen de organisatie (tussen organisaties kunnen wel verschillen zitten, omdat veel organisaties hun eigen competentietaal hebben ontwikkeld).
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid, samenwerken en klantgerichtheid het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: Overtuigingskracht.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten hiervan kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de meest geadviseerde te ontwikkelen competentie: resultaatgerichtheid.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid, samenwerken, klantgerichtheid, overtuigingskracht en initiatief het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: oordeelsvorming.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: Samenwerken.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid en samenwerken het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: Klantgerichtheid.
In deze bijdrage een uitleg over wat onder competenties wordt verstaan en welke competenties het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie kwaliteitsgerichtheid.
GITP en PiCompany hebben de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid, samenwerken, klantgerichtheid, overtuigingskracht, initiatief, oordeelsvorming en besluitvaardigheid het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: Probleemanalyse.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van die assessments hebben we een top 10 samengesteld van de competenties die wij het meest adviseren om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie Flexibel gedrag, de nummer negen uit de top 10.
GITP heeft de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid, samenwerken, klantgerichtheid, overtuigingskracht, initiatief en oordeelsvorming het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: besluitvaardigheid.
GITP en PiCompany hebben de afgelopen jaren tienduizenden assessments afgenomen. Op basis van de uitkomsten van deze tienduizenden assessments kan een top 10 samengesteld worden van competenties die het meest geadviseerd worden om te ontwikkelen. In dit artikel aandacht voor de competentie die na resultaatgerichtheid, samenwerken, klantgerichtheid en overtuigingskracht het meest geadviseerd wordt om te ontwikkelen: Initiatief.
Zolang de samenwerking soepeltjes verloopt, praten we wat af met onze collega’s. Maar o wee als kleine ergernissen in de weg gaan zitten. Dan schieten de juiste woorden ons ineens niet meer te binnen. De Ik boodschap met de 4 G’s geeft houvast.
Een bijdrage leveren aan mensen, organisaties en aan de samenleving, dat zit in het DNA van GITP Ontwikkeling. We doen dat elke dag doordat we onze expertise inzetten om de wisselwerking tussen mensen en organisaties te optimaliseren: de juiste mens op juiste plek krijgen, authentiek en verantwoordelijk leiderschap ontwikkelen dat mensen laat schitteren én tot resultaten brengt, samenwerking en communicatie stimuleren waarin de menselijke maat als succesfactor in organisaties werkt. Dat alles in de wetenschap dat werk een belangrijk element in onze samenleving is: als bron van inkomsten, zingeving en ontplooiing.
Bas Barten, trainer bij GITP Ontwikkeling, wordt geïnterviewd door Kees van Dijk.
Lees de ervaringen van sr. adviseur en trainer Annemarie over het gedrag tijdens de begeleiding in coronatijd.
Waar e-learning eerst werd ingezet als ondersteuning van face-to-face training lijkt deze vorm van leren nu juist in deze tijd een essentieel onderdeel van onze dagelijkse structuur te worden. Want wanneer het afgeraden wordt om met groepen in een ruimte te zitten, valt klassikaal leren zoals wij dat kennen vanzelfsprekend af.
Onze training ‘Leidinggeven: de essentie’ heeft de internationale aNewSpring Awards 2021 gewonnen. De training is uitgeroepen tot de Most Inspiring Learning Journey van 2021. We zijn zeer trots en dankbaar voor deze prijs!
Wat zijn we trots! De online leeromgeving van onze vierdaagse training ‘Leidinggeven: de essentie’ maakt kans om de internationale @aNewSpring Awards 2021 te winnen.
Dit blog gaat over corona en de AAN/UIT-benadering, waarbij AAN staat voor: je zit helemaal lekker in de flow en UIT staat voor: je richt je helemaal naar anderen, je bent afwachtend en niet zo zeker van jezelf. We gaan een antwoord geven op de vraag: hoe kun je in deze tijd waarin zoveel aanleiding is om UIT te gaan, toch er zelf voor zorgen dat je zoveel mogelijk AAN blijft?
Er wordt genoeg geschreven over de coronacrisis. Terecht, aangezien het de eerste maatschappelijke en sociale crisis is die veel generaties bewust meemaken.* Na initiële besmettingen in China evolueerde het virus al snel naar pandemie: een wereldwijde epidemie. Maar het blijft niet bij pandemie. Het coronavirus is een coronacrisis. De sociale maatregelen die genomen moesten worden hebben consequenties op wereldwijde schaal, die doorsijpelen naar economische gevolgen. Een crisis met een impact die wij op dit moment nog niet volledig kunnen inschatten. Zo schetst het CPB vier mogelijke scenario’s oplopend in ernst, maar naar welk beeld wij allen toewerken is nog onduidelijk.1 Wat wel steeds duidelijker wordt is dat de economie zich aanpast, in een dip raakt. Het contactverbod is op lange termijn funest voor bepaalde sectoren (denk aan de reisbranche die uiteraard direct stilvalt, de horeca die niet verder kan en opvolgend de landbouw door het stilvallen van de horeca). De markt verschuift, bedrijven moeten zich staande houden. En dat brengt een sense of urgency: een overlevingsdrang.2 Hoe grijp je de kansen die er nog wel zijn? Hoe surf je mee op de golf van de coronacrisis, al dan niet noodgedwongen, en houd je de organisatie tijdens de crisis in beweging.
We zitten momenteel in een bizarre periode van onze geschiedenis vanwege de ongekende uitbraak van COVID-19 (coronavirus). Dat heeft impact op ons allemaal. GITP Ontwikkeling zet zich in voor de ontwikkeling van mensen, teams en organisaties. We blijven met elkaar zoeken naar manieren om het dagelijks leven draaiende te houden. En proberen we elkaar te faciliteren waar we kunnen. Bij GITP Ontwikkeling gaan we door met het ontwikkelen en bieden van trainingen. Dat doen we op een veilige en flexibele manier zodat wij u ook tijdens deze periode maximaal van dienst kunnen zijn.
Het gaat prima met je. Privé niets te wensen, goede baan en dito inkomen, druk sociaal leven en meer dan genoeg interessante uitdagingen. Eigenlijk is er geen enkele reden om iets te veranderen, maar toch kriebelt er iets. Niet omdat het niet goed gaat, wel omdat het altijd beter kan. Toch?
Hoe organisaties en de manier waarop we samenwerken ook veranderen, het feit blijft dat organisaties nog steeds doelstellingen moeten realiseren: zoveel omzetgroei, zoveel winst, zoveel nieuwe producten of klanten. Het is slim om samen eenduidige afspraken te maken over het realiseren van die doelstellingen, want alleen dan kun je als manager actief sturen op het realiseren van die afspraken en weet je als medewerker wat ervan je verwacht wordt.
Hoe zorg je ervoor dat je team optimaal bijdraagt aan de organisatiedoelstellingen? Hoe haal je het beste uit hen? En uit jezelf? Hoe herken en ontwikkel je talent? Het zijn belangrijke vragen, die tegenwoordig niet alleen managers maar ook medewerkers en steeds meer zzp’ers zich stellen. Er zijn natuurlijk niet voor niets tientallen boeken geschreven over performance-, competentie- en talentmanagement: het is een van de belangrijkste onderwerpen waar organisaties zich mee bezig moeten houden: de juiste man of de juiste vrouw op de juiste plek bepaalt immers hoe succesvol een organisatie kan zijn.
Gedrag uit het verleden is een goede voorspeller voor gedrag in de toekomst. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor het gebruik van de STAR-methode in selectiegesprekken, omdat het uitgaat van wat iemand daadwerkelijk ooit gedaan heeft in plaats van hoe hij zich voorstelt dat hij iets zou doen of in de toekomst van plan is te gaan doen.
Bekijk in de video de tien tips van Aaltje Vincent voor HR-professionals en loopbaanbegeleiders die medewerkers begeleiden bij het maken van loopbaankeuzes.
Op medewerkers komt tegenwoordig heel wat af. Ze hebben een druk werk- en privéleven, moeten kiezen om als zelfstandige of als werknemer aan de slag te gaan, moeten leren omgaan met nieuwe technieken, een zinvolle invulling aan hun werkend bestaan geven. Kortom, er zijn nogal wat keuzes te maken. Jij als carrièrecoach moet helpen bij het maken van deze keuzes. En dat vergt nogal wat van jou als loopbaanprofessional. Naast coachingstechnieken, moet je kennis hebben van tools, van arbeidsmarktontwikkelingen. Je moet kunnen wisselen van perspectief en aanpak. Met onderstaande 10 tips kom je als carrièrecoach goed beslagen ten ijs en kun je coachees effectief en succesvol begeleiden.
Je krijgt veel op je bord. Hoe zorg je ervoor dat je toekomt aan zaken die belangrijk zijn? Met de timemanagementmatrix die hieronder gepresenteerd wordt kun je eenvoudig prioriteiten stellen.
Met de vakinhoudelijke kennis van managers zit het meestal wel goed. Maar, managers zouden meer oog moeten hebben voor het functioneren van hun medewerkers. Het mensgerichte leiderschap zou wat meer aandacht mogen krijgen; de manager zou meer belang moeten hechten aan het optimaal benutten van talenten en het goed beoordelen van medewerkers. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat managers kritischer naar het gedrag en handelen van mensen kijken en dat ze in staat zijn om goede feedback te geven. In dit artikel beschrijft Eeke Dijkstra hoe je managers en medewerkers kunt stimuleren om elkaar meer en beter feedback te geven.
Welke vragen kun je stellen om een goed beeld te krijgen van iemands kwaliteiten (competenties) of prestaties?
Wat is feedback, en vooral ook, wat is het niet? En waarom speelt feedback zo’n belangrijke rol bij het verbeteren van samenwerking en het functioneren van medewerkers? Om dit goed te begrijpen is ook kennis over het gedrag van mensen en hoe je dit gedrag interpreteert noodzakelijk.
Feedback geef je niet zomaar, dat doe je aan de hand van een aantal basiseisen. Het model voor het geven van feedback biedt structuur voor jouw feedback gesprek.
Wanneer je stevig in je schoenen staat, overtuig je jouw collega's van jouw expertise. Hoe ontwikkel je nou dit zelfvertrouwen?
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.
Onze diensten
Talent oplossingen
Kennisbank
Over ons
Contact & support
2025 GITP.nl
GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd