Reading 1

Snellezen loont!

Vraag de zakelijke lezer hoe hij zijn dagelijkse portie leeswerk ervaart, en het antwoord is zonder uitzondering: (te) veel. Mails, artikelen, nota’s, rapporten, evaluaties: de inbox stroomt over. Snellezen helpt. Niet alleen omdat je sneller leest met behoud van begrip. Maar ook omdat je sneller in staat bent te bepalen welke delen van de tekst voor jou relevant zijn, en welke niet. Je bespaart dus ook tijd door selectiever te lezen.

De gemiddelde lezer leest tussen de 200-300 woorden per minuut. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je makkelijk snelheden kunt halen van 600-800 woorden per minuut met behoud van volledig begrip. Boven die snelheid gaat sneller lezen wel ten koste van begrip. Maar als je die 200 -300 woorden per minuut als uitgangspunt neemt, zou je dus tot 3 keer sneller kunnen lezen dan dat je nu doet. Wie wil dat nu niet?

De gedachte achter snellezen

De techniek van het snellezen berust op het trainen van je oogspieren. Door de woorden op een pagina met een aanwijzer (pen of vinger) te volgen maak je optimaler gebruik van je oogspieren en vergroot je de snelheid van informatieopname in je hersenen. Daarnaast helpt het bij een betere concentratie. De aanwijzer zegt als het ware: ‘hier is het te doen’.

Naast de leessnelheid, is tekstbegrip cruciaal bij snellezen. Bij lezen in een normaal tempo ligt dit rond de 90 procent. De gedachte achter snellezen is dat je je leessnelheid kunt verhogen mét behoud van tekstbegrip. Dat maakt snellezen bijvoorbeeld ook een geschikte methode om in hoger tempo te studeren, met hetzelfde resultaat.

Leer snellezen op jouw manier

Bij leren snellezen speelt je persoonlijke leesstrategie een belangrijke rol. Deze bestaat uit je huidige leessnelheid én je leesdoel. Je huidige leessnelheid is deels het resultaat van hoe je ooit zelf hebt leren lezen. De snelheid op zich speelt hier een rol, maar ook of je vaak stopt bij het lezen van de tekst, teruggaat in tekst (regressie) of dat je vocaliseert (als het ware in je hoofd hardop meelezen met de tekst, alsof je een stem hoort).

Bij leren snellezen is het daarnaast belangrijk te bepalen wat je wilt bereiken met lezen; je leesdoel. Je doel kan bijvoorbeeld zijn het versnellen van lezen. Dit proces van begrijpend lezen is met één training al te versnellen tot de hiervoor genoemde 600-800 woorden per minuut. Iedereen kan dat leren. Maar is je doel het analyseren of redigeren van een tekst? Dan staat snellezen het proces van toetsen in de weg (klopt het wat hier staat? Wat vind ik ervan? Waar zie ik typefouten of gekke zinsconstructies?). Dit geldt ook voor studeren: hierbij is snellezen een uitstekende manier om snel door de stof te gaan. Maar koppel dit dan altijd aan herhaling. Om de informatie in te prenten is herhaling namelijk nodig: pas dan bereikt de informatie het langetermijngeheugen.

Dit is ook de reden waarom in onze training naast snellezen ook aandacht wordt besteed aan mindmappen. Mindmappen, de beroemde visuele aantekeningentechniek van Tony Buzan, is namelijk een bewezen methode om teksten samen te vatten en te onthouden. In de snelleestraining wordt deze methodiek ingezet om begrip te toetsen. Als je een mindmap kunt maken van een gelezen tekst, dan heb je ‘m voldoende begrepen. Neem je je mindmap een dag, een week én nog eens een maand later door? Dan komt de informatie in je lange termijn geheugen terecht. Kom maar op met die lastige presentatie of toets! Naast herhaling zorgt ook de creativiteit van een mindmap voor het beklijven van informatie. Het gebruik van kleuren en pictogrammen in je mindmap is prettig voor je visuele geheugen. Je visuele geheugen ligt dichtbij je lange termijn geheugen. Oftewel, het visuele aspect van een mindmap helpt je om informatie te onthouden. Naast het onthouden van informatie, is mindmappen ook een prachtig stukje gereedschap voor jezelf om gespreksaantekeningen te maken en om gesprekken en presentaties voor te bereiden. Dat pik je dus mooi even mee.

Achterliggende mechanismen van snellezen

Een goede training snellezen vult jouw gereedschapskist met meer dan de vaardigheid om sneller te lezen met behoud van begrip. Daarom besteden we in onze training ook aandacht aan de achterliggende mechanismen van snellezen én aan het aanleren van een efficiënte snelleestechniek: je leert je leesdoel bepalen en een effectief leesplan te maken. Je bepaalt welke tekstgedeeltes bij je leesdoel horen. De tekstdelen die niet bij je leesdoel passen, vallen af en hoef je dus niet meer te lezen. Dat levert ook tijdwinst op, met de heerlijke zekerheid dat je niet bang hoeft te zijn dat je informatie mist. Je hebt immers niks overgeslagen, je hebt alleen tekst gewogen en bepaald welke delen relevant zijn voor jouw leesdoel. Ten slotte leer je in de training je tekst in verschillende rondes lezen; dat lijkt inefficiënt maar is het zeker niet. Door je tekst tot wel 3 keer door te nemen krijg je een overzicht van de tekst, kun je de belangrijke informatie een plek geven in het grotere geheel en kun je de relevante informatie voor je leesdoel uiteindelijk beter onthouden.

Snellezen loont

Een training snellezen is hartstikke leuk. Veel doen, lekker praktisch, jezelf uitdagen, zien dat je snelheid in no time omhoog gaat. Je leert mindmappen, waarbij je merkt dat je creatiever bent dat je dacht. Een training snellezen is dus een actieve, speelse bezigheid. Het echte werk komt daarna: oefenen tot de gewenste topsnelheid behaald is. Je moet er in de praktijk dus wel mee bezig blijven. Dat kost energie en vasthoudendheid, maar je doet het natuurlijk ergens voor: gemakkelijk door teksten gaan en sneller je werkdoelen bereiken! Gelukkig heb je naast zakelijke teksten ook nog heel ander ‘leeswerk’; liggend op de bank je lievelingsboek lezen. Vergeet op dat moment gerust alle snelleestechnieken en lees dan in alle rust op je eigen manier. Dat is dan zelfs beter, want door snellezen verdwijnen de ‘zintuiglijke’ elementen. Denk aan het voelen van de emotie, het voor je zien van wat je leest: dat verdwijnt. Reden te meer om je favoriete boek in je vrije tijd niet snellezend op te pakken. Voor zakelijke teksten geldt doe je dat wél; het doel is immers niet vermaak, maar informatie opnemen. En dat mag wel een beetje voelen als werk. Werk dat loont omdat je waarschijnlijk 3 keer zo snel door je tekst heen gaat als voorheen!

Training snellezen en mindmappen

Wil jij jezelf deze snelleestechnieken in één dag eigen maken? En zo tijdswinst creëren, doordat je sneller je (zakelijke) teksten leest? Schrijf je dan in voor onze open training.
Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001