GIT Pi websitenieuw Talent Intelligence optie4 jpg 0

Persoonlijke effectiviteit: meer impact met de juiste mindset

Wanneer je stevig in je schoenen staat, overtuig je jouw collega's van jouw expertise. Hoe ontwikkel je nou dit zelfvertrouwen?

En ineens merk je in een gesprek: ‘Hé, ik sta hier gewoon mijn mannetje en ik vind het nog leuk ook!’ Denk jij nu: 'Ja, in mijn dromen?' Nee hoor, als jij weet hoe je je persoonlijke kracht de ruimte kunt geven, heb je impact, straal je zelfvertrouwen uit en zit je steviger in dat belangrijke gesprek. Een bijdrage over hoe je je persoonlijke effectiviteit kunt verbeteren.

Heb jij wel eens nagedacht over waarom je jezelf gaat pushen? Waarom je ineens bezig bent met de verwachtingen van die ander? Dat is namelijk voor een groot deel de reden dat je verstart en de grip op de kant die het gesprek op gaat verliest.

'Hoe krijg ik meer impact? Hoe zit ik steviger in het gesprek?’. Voor veel professionals zijn dit vragen die ze zichzelf regelmatig stellen. Er ontstaan dan ook steeds meer werksituaties, waarin professionals niet meer blind kunnen varen op hun kennis en expertise. Er wordt in steeds grotere mate van hen verwacht dat ze zelf de ruimte creëren en het politieke spel beheersen om hun kennis en expertise te laten zien. Met andere woorden: de context waarin professionals werken wordt steeds complexer. En persoonlijke effectiviteit wordt daarmee steeds belangrijker.

Impact hebben heeft vooral met zelfvertrouwen te maken. Daarvoor zijn uiteraard vaardigheden en trucjes te leren. Maar, je kunt jezelf ook afvragen: In welke situaties heb ik wel zelfvertrouwen, durf ik wél mijn mening te geven? Op je werk laat je je leidinggevende bijvoorbeeld braaf uitpraten, terwijl je onder vrienden, of langs de lijn bij het voetbalveld wel je mening geeft en zelfvertrouwen uitstraalt. En dan blijkbaar jezelf bent....

Zelfvertrouwen wordt vaak gezien als iets magisch; je hebt het of je hebt het niet. Terwijl zelfvertrouwen simpelweg iets is wat je opbouwt door succeservaringen. Waarom gaan bijvoorbeeld je creativiteit en speelsheid waarmee je in je privéleven succes behaalt, op je werk ineens in de kast? Komt dat omdat je de druk voelt dat het in één keer goed moet? De kans dat je door gebruik te maken van het talent dat je in je hebt, het in één keer goed doet, is net zo groot. Misschien zelfs wel groter. Wanneer jij je persoonlijke kracht de ruimte geeft, ga je vanzelf steviger formuleren, wordt je houding stelliger. Er komt energie los, je zit lekker in je vel en je beleeft plezier aan waar je mee bezig bent. Zelfvertrouwen en impact hebben is geen kwestie van nieuwe vaardigheden leren, maar van de juiste mindset.

Jouw succesgedrag moet dus het gedrag worden dat je als eerste laat zien. Dat is waar je aan moet werken. Dat zal je persoonlijke effectiviteit vergroten.

Bekijk het filmpje Esther Jacobs is Cool voor inspiratie.

Tips voor meer impact

  • Ga op zoek naar jouw succeservaringen. Wat maakt dat je daar wel je mannetje staat en dus effectief bent?
  • Stel jezelf doelgerichte doelen in plaats van probleemgerichte doelen en formuleer deze positief; ‘Ik hoop dat ik niet meer verstar als ik met het MT over dit project praat.' In deze formulering ben je nog steeds met het probleem bezig. Heel menselijk. We praten inderdaad te vaak over wat we lastig vinden in plaats van over waar we naartoe willen. Dat is echter te vergelijken met tegen een buschauffeur zeggen: ‘Nee, we gaan niet naar Londen.’ … Maar waar gaan we dan wel naartoe? Doelgericht is bijvoorbeeld: ‘Ik treed het MT ontspannen tegemoet. Wanneer zij met kritische vragen komen, betekent dit dat ze geïnteresseerd zijn in wat ik te melden heb.
  • Beeld je in dat je 80 bent. Welke tip zou jij jezelf dan geven? De meeste professionals die deze oefening doen, geven als antwoord: ‘Maak je niet zo druk joh.’

In de training Persoonlijke Effectiviteit gaan we op dezelfde manier te werk. Je leert geen trucjes, maar je gaat met je mindset aan de slag. Laagje voor laagje pellen we af totdat jij bij succeservaringen komt waar jij wat aan hebt om je impact te vergroten. Tijdens de trainingsbijeenkomsten gebruiken we inspirerende filmpjes en oefenmateriaal, waaronder ook de filmpjes waarin deelnemers met elkaar in gesprek zijn over succeservaringen en de talenten waar ze zich niet van bewust waren. Daarnaast stimuleren wij jou en ondersteunen met informatie, leuke oefeningen en tips via de online leeromgeving van GITP. Net zolang totdat jij ineens tijdens een gesprek merkt: ‘Hé, ik sta hier gewoon mijn mannetje en ik vind het nog leuk ook!’

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001