GITP is de hr-adviseur voor selectie- en ontwikkelvraagstukken: digitaal én face-to-face.

Lees meer
Je bevindt je hier:

Leergang coachen: de keurmerken maken het verschil

Loopbaan­management
4 min

‘De ene helft van Nederland coacht de andere helft.’ Een uitspraak die je ongetwijfeld wel eens gehoord hebt als je vertelt dat je coacht. Schromelijk overdreven, maar hij geeft wel aan dat er in ons land heel veel coaches zijn. Loopbaancoaches, personal coaches, executive coaches, lifestyle coaches, wandelcoaches, kindercoaches, coaches die werken met paarden, of juist met ezels, coaches die in Frankrijk gaan survivallen, noem maar op. Iedereen die wíl coachen, kán coachen: coach is geen beschermd beroep. Spijker een bordje op je deur en je coachingspraktijk is geopend.

Hoe kun je je als coach in deze wildgroei dan onderscheiden? Hoe zorg je ervoor dat potentiele cliënten voor jou kiezen in plaats van voor een goedwillende beunhaas? Dat ze je vinden op basis van je kwaliteit? Een inschrijving bij de KvK is niet voldoende: daar zit geen enkele kwaliteitstoets op. Bovendien staan daar 63.000 coaches ingeschreven…

Het goede nieuws is dat er van die 63.000 ingeschreven coaches slechts 6.500 aangesloten zijn bij een van de vier beroepsorganisaties voor coaches en gecertificeerd zijn. En juist daar zit het onderscheid en jouw kracht: in de keurmerken waarmee jij kunt laten zien dat je een meer dan gedegen opleiding hebt gevolgd. De GITP leergang Coaching is zo’n opleiding: EQA geaccrediteerd en een optimale voorbereiding op het EIA practitionersniveau.

EQA-keurmerk voor coachopleidingen

EQA is de afkorting voor European Quality Award, een Europees kwaliteitskeurmerk voor opleidingen op het gebied van coaching en mentoring. Een coachopleiding met het EQA-keurmerk biedt je de zekerheid van een kwalitatief goede coachopleiding. Dat EQA-keurmerk krijg je als opleider immers niet zomaar: je moet laten zien dat je opleiding voldoet aan strenge Europese kwaliteitseisen en -richtlijnen. Een opleiding met het EQA-keurmerk staat voor kwaliteit. Opleiders met het EQA-keurmerk leveren dan ook een bijdrage aan de verdere professionalisering en erkenning van coaching als vak.

EIA-keurmerk voor coaches

Zoals een professionele opleiding zich onderscheidt met het EQA-keurmerk, zo onderscheidt een professionele coach zich met het EIA-keurmerk. EIA staat voor European Individual Accreditation en is hét Europese kwaliteitskeurmerk voor professionele coaches. Het EIA-keurmerk is ontwikkeld door NOBCO¹, samen met de European Mentoring Coaching Council | EMCC. Inmiddels is dit keurmerk wereldwijd in 27 landen ingevoerd. In Nederland gebeurde dat in 2011.

Het EIA-keurmerk is gebaseerd op het Competence Framework, dat vier niveaus van professionele coaching onderscheidt: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner. Het Competence Framework komt voort uit intensief onderzoek naar de praktijk van coaching. Dat onderzoek leverde acht hoofdcompetenties en 112 meetbare vaardigheidsindicatoren op, die onmisbaar zijn om als professionele coach kwalitatief goed werk te kunnen leveren.

Om het EIA-keurmerk te mogen voeren, moet je aantonen dat je functioneert op één van de vier EIA-niveaus en beschikt over de bijbehorende competenties en vaardigheden. Een coach met EIA-keurmerk voldoet altijd aan deze strenge kwaliteitseisen, volgt de Internationale Ethische Code en is zichzelf continu aan het ontwikkelen.

Toegevoegde waarde van het EAI-keurmerk

Waarom zou je als coach het EAI-keurmerk moeten willen hebben? Wat is voor jou de toegevoegde waarde ervan?

  • Je kunt je klanten kwaliteit en professionaliteit garanderen
  • Het EAI-keurmerk is een gangbaar Europees keurmerk, waardoor je interessant bent voor internationale opdrachtgevers
  • Het is een uniek instrument voor je professionele ontwikkeling
  • De vraag naar EIA-gecertificeerde coaches neemt toe waardoor de kans groot is dat het keurmerk ook jou meer klanten oplevert
  • Je mag als coach het EMCC-logo voeren dat bij je EIA-niveau hoort.

De Leergang Coachen van het GITP is EQA geaccrediteerd, en voldoet dus aan de hoge Europese kwaliteitseisen en -richtlijnen. De leergang bereidt je voor op het EAI-practitionersniveau waarmee je echt verschil maakt: klanten weten immers dat jij je professioneel en kwalitatief van de grote groep anderen onderscheidt.

VERDER VERDIEPEN?

¹ NOBCO: Nederlandse Orde van BeroepsCoaches. Deze stichting wil leidend zijn in de (door)ontwikkeling van het coachvak en een (pro)actieve en duurzame bijdrage leveren aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching in Nederland

Bron: https://www.nobco.nl/keurmerk/eia-keurmerk-coaching

Blijf op de hoogte van alle insights