Banners hr persoonlijk Jeroen Schepers Strukton

"Haal collega’s uit hun vertrouwde omgeving en creëer verbinding in je team met fysieke inspanning." - Jeroen Schepers, Manager Mens & Cultuur (Strukton)

Wat krijg je als je zware, fysieke beproevingen combineert met de ‘menselijke’ kant van HR? De ideale functie voor Jeroen Schepers, Manager Mens & Cultuur bij Strukton Wegen & Beton in Breda. Hoe kijkt hij naar zijn rol binnen de veranderende organisatie? Welke rol speelt zijn interesse voor het TV-programma Kamp van Koningsbrugge daarin? En wat voor effect heeft zijn unieke visie op HR op Strukton en zijn medewerkers?

Toen Jeroen op de HTS Civiele techniek zat, waren de technische onderdelen voor hem secundair. “Ik was vooral geïnteresseerd in hoe het werkt bij organisaties: de menselijke kant van het runnen van een bedrijf en projecten.” Via een stage kwam hij bij Strukton terecht. Sindsdien heeft hij er verschillende functies bekleed. “Ik ontdekte dat je pas impact kunt maken binnen een organisatie als je focust op samenwerking en kijkt naar de ‘zachte kant’. Stap voor stap heb ik mijn visie ontwikkeld. Je kunt verbeteringen doorvoeren in systemen en de manier van werken aanpassen, maar als je niet met het team kijkt naar de impact die het op hen heeft, dan wordt het een mislukking.”

​​​Dat ondervond Jeroen zelf ook, toen hij in een projectteam terechtkwam dat niet goed liep. Samen met de projectmanager ondernam hij actie. “Er moest iets veranderen in de manier van werken en dat zorgde voor weerstand”, zegt Jeroen. “De teamleden hadden altijd op een bepaalde manier gewerkt en waren niet blij met een nieuw systeem. Dat triggerde mij om op onderzoek uit te gaan. Waarom werken ze nu op deze manier? Ik nam ze geleidelijk mee in het proces, stelde veel vragen en ben het gesprek aangegaan. Ze voelden zich gehoord en dat zorgde voor een heel andere situatie, waarin ze wél open stonden voor ​verandering. Dat kwam uiteindelijk de samenwerking ten goede”

DE INVLOED VAN EXTREME SPORTEN

Naast zijn ervaring bij Strukton gebruikt Jeroen ook de ervaringen uit zijn privéleven in zijn werk. “Ik doe aan trailrunnen en hou van extreme sporten. Het TV-programma Kamp van Koningsbrugge (waar gewone burgers een deel van de fysiek en mentaal zware opleiding van de special forces ondergaan, red) vind ik inspirerend. Natuurlijk omdat er veel sport in zit, maar ook hoe ze daar omgaan met het vormen van een team, hoe ze deelnemers zo ver krijgen om hun eigen grenzen te verleggen en er achter te komen dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze dachten.” Jeroen gelooft dat dit soort opdrachten ook in zijn functie bij Strukton een waardevolle rol kunnen spelen. “Natuurlijk is het in mijn werk een stuk minder extreem”, zegt Jeroen lachend.

UIT DE VERTROUWDE OMGEVING

In de afgelopen jaren zijn er bij Strukton flink wat wijzigingen geweest. Er loopt inmiddels een aantal managementprogramma’s om te zorgen dat de teams beter op elkaar afgestemd zijn en zich ontwikkelen. Jeroen: “Met GITP hebben we assessments gedaan. Op basis daarvan kreeg iedereen een eigen profiel, een stuk samenwerking als team en inhoudelijke kennis. Daarnaast halen we medewerkers af en toe uit hun vertrouwde omgeving en doen we (samenwerkings)opdrachten. Eind vorig jaar hebben we bijvoorbeeld het managementteam twee dagen meegenomen naar Noordwijk. Ze sjouwden met zandzakken en deden andere fysiek zware opdrachten in het zand.” Jeroen gelooft dat de combinatie van zware opdrachten en de verandering van omgeving ervoor zorgt dat er ruimte is voor echte verbinding: “In extreme of ongewone situaties valt dat masker af. Door andere opdrachten of meer druk uit te oefenen in opdrachten, laten mensen vaak ander gedrag zien. In het kampvuurgesprek dat die avond plaatsvond, ontstonden er andere gesprekken. Dat maakt dat zo’n team elkaar beter kent. Naderhand zien we dat deze collega’s vaker naar elkaar toe gaan met een probleem. En dat komt het team natuurlijk ten goede.”

EEN EIGEN FUNCTIE-OMSCHRIJVING MAKEN

Bij Strukton heeft Jeroen inmiddels een functie die hij zelf heeft mogen ontwerpen. “Ik sta met één been in de HR-afdeling en met het andere in de cultuur van de organisatie. Als manager Mens & cultuur bewaak ik samen met mijn team de cultuur van het bedrijf en zorgen we ervoor dat nieuwe medewerkers die cultuur meekrijgen. Daarnaast houden we ons bezig met de ontwikkeling van medewerkers. Weer die zachte kant!”

De afwisseling en vrijheid die deze functie hem geeft, vind Jeroen erg prettig. “Ik vind het mooi dat ik mijn passie voor sport en teambuilding kan gebruiken in mijn functie. Ik weet hoe het is om er na een trailrun helemaal doorheen te zitten en hoe kwetsbaar je dan bent. Dit in een vriendelijke vorm naar Strukton brengen vind ik een ontzettend mooie uitdaging. Helemaal omdat we in een sector werken die van oudsher niet bekend staat om zijn zachtheid en aandacht voor ontwikkeling van medewerkers.”

GROTE AMBITIES

De manier van werken die Jeroen bij Strukton implementeert, is volgens hem breder in te zetten. “Ik denk dat het vooral belangrijk is om het langzaam op te bouwen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er in elke organisatie mensen zijn die er behoefte aan hebben”, zegt Jeroen. “Steeds een beetje meer die zachtere kant erin brengen, kritische vragen stellen over waarom bepaalde dingen nog steeds gedaan worden op dezelfde manier als tien of twintig jaar geleden. Het lijkt me een prachtige stap om mijn aanpak bijvoorbeeld Strukton breed uit te rollen in de toekomst.”

Dat Jeroen groot denkt, blijkt wel uit zijn ambities voor de toekomst: “Ik zou het fantastisch vinden om nog iets meer richting dat Kamp van Koningsbrugge-achtige te gaan in de begeleiding van teams. Bij Strukton krijg ik al veel voor elkaar, maar er kan nog veel meer. Het lijkt me gaaf om dit ooit bij andere organisaties te implementeren en zo voor steeds meer écht goed functionerende teams te gaan!”

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001