Banners hr persoonlijk Wike Vlodrop BAM

“Als je ogen gaan stralen, weet ik dat we op het juiste spoor zitten” - Wike van Vlodrop, Talent Manager (BAM)

Als alles kan, wat zou je dan doen? Dat is de vraag die centraal staat in het werk van Wike van Vlodrop, Talent Manager bij BAM. Dat noemt ze ongekaderde ambitie. Iets waar ze zowel haar collega’s als het bedrijf mee verder helpt. Hoe kijkt ze naar de ontwikkeling van talenten? En hoe zorgt ze dat ze daarbij de belangen en waarden van BAM in het oog houdt?

Wike begon haar carrière in de IT, maar ook in dat vakgebied was ze al geïnteresseerd in de menselijke kant. Ze vertelt over één van haar projecten: “We gingen van een handmatig proces met fysieke dossiers naar een digitaal systeem en dat zorgde voor weerstand. Ik merkte dat ik het meekrijgen van collega’s een leuke uitdaging vond. Met hen in gesprek gaan, opleiden en de voordelen van het systeem laten ervaren.” Haar interesse voor de ontwikkeling van medewerkers was gewekt. Ze deed een HR management opleiding en zit inmiddels helemaal op haar plek in haar functie als Talent Manager bij BAM.

Altijd focus op win-win

“Ik geloof er heilig in dat wanneer je op zoek gaat naar talenten van mensen en hoe zij deze kunnen inzetten in hun werk, er een win-win situatie ontstaat voor de medewerkers én het bedrijf ”, zegt Wike. “Dan gaan mensen stralen, omdat ze zien dat hun talent ertoe doet. Ze voelen zich betrokken bij de organisatie. Onderaan de streep is dat óók goed voor het bedrijf. Het leidt tot betrokken medewerkers én een beter resultaat, omdat er mensen werken die blij zijn met het werk dat ze doen.”

Talent naar boven halen is iets wat Wike haar hele carrière al doet. “Het is een rode draad in mijn loopbaan. Toen ik in de IT werkte, kwam het voor dat het bedrijf naar een nieuw systeem overging en dat mensen bang waren dat hun baan zou verdwijnen of veranderen. Ik stelde dan de vraag: wat vind je nou écht leuk om te doen? Wat als het nieuwe systeem ervoor zorgt dat jouw werk makkelijker wordt en je dus meer ruimte hebt voor de dingen die je leuk vindt? Ik hielp hen om te ontdekken dat zo’n verandering niet alleen maar negatief is, maar dat het hen ook veel kan brengen en juist een hulpmiddel kan zijn om iets te gaan doen wat echt bij ze past.”

Durven dromen in plaats van denken in vaste functies

Mensen zijn geneigd om te denken in de functies die ze kennen. “Dat is heel logisch, je denkt vanuit je eigen referentiekader. Maar dat betekent dat je veel mogelijkheden mist, zeker als je bedenkt dat de banen van de toekomst nu nog niet bestaan. Als Talent Manager ben ik juist benieuwd naar datgene waar jouw ogen écht van gaan stralen”, zegt Wike. “Zo heb ik regelmatig gesprekken gevoerd met collega’s die bijvoorbeeld projectleider willen worden. Als ik doorvraag naar wat de persoon tegenover me nou echt leuk vindt, blijken dat dingen te zijn die een projectleider helemaal niet doet.” Dat triggerde Wike om breder te kijken: “Mensen denken vaak in bestaande functies of gebaande paden. Ik heb toen de term ‘ongekaderde ambitie’ geïntroduceerd. Dus als je niet denkt in de kaders en mogelijkheden van vandaag en met een leeg vel zou beginnen, wat zou je dan gaan doen?”

Start blanco

Dat lege vel papier pakt Wike er soms letterlijk bij tijdens gesprekken: “Ik begin vaak door te vragen naar een passie die niets met werk te maken heeft. Een hobby, sport, een reis plannen, het kan van alles zijn. Dit is de basis voor een andere kijk op de carrière, omdat je hiermee drijfveren naar boven haalt en écht aan de ongekaderde kant zit. Vanuit daar kun je onderzoeken hoe je dat kunt gaan gebruiken in je werk. Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt!”

Ongekaderde ambities zijn soms zó ongekaderd, dat er nu nog geen functie voor is. Maar dat houdt Wike niet tegen: “Kijk naar onderwerpen als duurzaamheid, diversiteit etc. Dat zijn thema’s waar een paar jaar geleden nog niet of nauwelijks functies voor bestonden. Inmiddels is dat wel anders.” Daarbij is de match met het bedrijf natuurlijk wel belangrijk. Wike: “Ga altijd het gesprek aan. Misschien word je wel verrast door wat er mogelijk is. En is de match er écht niet? Dan moet je elkaar ook los durven laten zodat mensen hun ongekaderde ambitie ergens anders kunnen waarmaken.”

Een open blik brengt je verder

“Er kan meer dan je op het eerste gezicht zou denken,” zegt Wike lachend. “Het mooiste voorbeeld dat ik gehoord heb, was dat een collega die in de IT werkte over een aantal jaar graag patissier wilde worden en een eigen zaak wilde opzetten. Ze hebben daar open over gesproken. Als bedrijf kan je dan denken: ‘daar stoppen we geen energie meer in!’ Maar het is interessant om het gesprek aan te gaan, want in de tussenliggende jaren kun je elkaar nog versterken. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelbehoefte “verkoopvaardigheden verbeteren”. Hoe gaaf zou het zijn als die collega de mogelijkheid heeft om daarmee te experimenteren bij het huidige bedrijf en daarmee bijvoorbeeld zorgt dat er opdrachten worden binnengehaald of dat een nieuwe dienst goed wordt neergezet? Over een echte win-win situatie gesproken!”

De eerste stap

Inmiddels krijgt Wike bij BAM de mogelijkheid om haar visie breder uit te dragen. Haar motto is: “Begin klein en bouw het langzaam uit als je merkt dat het werkt. Laat het als een olievlek werken. Als ik mensen, die we hebben geholpen om hun talenten te ontdekken, jaren later toevallig tegenkom, krijg ik soms nog steeds terug dat mensen het zo fijn vonden dat ik ze zag zoals ze echt zijn.” Wike begint te stralen: “Het is voor mij het mooiste compliment als iemand mij enthousiast komt vertellen over die nieuwe functie waarin alles klopt. Dat ik dat verschil heb kunnen maken en het steentje heb mogen zijn dat de rimpels in het water veroorzaakt; prachtig! Dat er gewoon een baan bestaat die daarop gericht is... Ja, dat vind ik het allermooiste.”

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001