Hr persoonlijk Kvd L Ivo

“Ik ga altijd op zoek naar het waarom” - Ivo Bruijn, HR Directeur (Kennedy Van der Laan)

Ivo Bruijn is HR Directeur bij advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Een functie die hij sinds mei 2023 bekleedt en die goed bij hem past. “Ik vind het fantastisch om mensen en organisaties zo goed mogelijk met elkaar te verbinden”, zegt Ivo met een glimlach op zijn gezicht. “Ik wil mensen in hun kracht zetten en door mijn ervaring weet ik inmiddels welke vragen ik moet stellen om te zorgen dat zowel de mens als de organisatie optimaal functioneert.”

De rode draad

Het begon voor Ivo met één vraag, die sindsdien als een rode draad door zijn carrière loopt: “Waarom? Waarom doen we het zo? Waarom wil je het zo? Die vraag stelde ik niet omdat ik een oordeel had, maar puur uit interesse. Wat maakt nou dat je dit op deze manier organiseert?”, vertelt Ivo. Het is waar zijn achtergrond in bedrijfskunde en Lean Six Sigma samenkomt met de specialisatie als arbeids- en organisatiepsycholoog. “Ik vind het belangrijk om op zoek te gaan naar de diepere purpose van medewerkers én vervolgens te kijken naar wat dat betekent op het vlak van leiderschap en cultuur.”

Daarom kiest Ivo in teamsamenstellingen voor mensen die snel de context van de business begrijpen: “Wat doen we? Welke uitdagingen zijn er? Ik kies vaak voor mensen die snel tot de kern kunnen komen.” Dat leidt soms tot onconventionele keuzes als het gaat over het aannemen van personeel, omdat daar waar verschillende achtergronden, invalshoeken, kennis en ervaring samenkomen vaak iets nieuws ontstaat. Ivo: “Ik heb ooit een filosoof aangenomen als HR-adviseur. Deze persoon was fantastisch in het doorgronden van het échte probleem. Zo iemand kan goud waard zijn in een team!”

Focus op passie

Dat zijn aanpak werkt, heeft hij inmiddels ruimschoots bewezen. “Ik gaf een paar jaar geleden leiding aan een team dat administratie deed op HR. Het bedrijf ging richting een vernieuwing en ik weet nog goed dat mensen me adviseerden om mijn vingers niet te branden aan dat team; ze waren compleet uitgeblust. Ik ben individueel met de teamleden in gesprek gegaan over hun passie. Ik wilde achterhalen wat zij nou echt leuk vonden om te doen. En wat bleek? Er waren heel veel medewerkers binnen dat team dingen aan het doen waar ze totaal geen passie voor voelden, terwijl er andere functies waren waarin ze hun ei wél kwijt konden. We zijn gaan co-createn en stapje voor stapje vielen de puzzelstukjes op hun plek. Het resultaat? Dat team ging ineens fantastisch! Dat zijn de mooie verhalen waar je het voor doet”, zegt Ivo met een glimlach.

Nieuw in de juridische sector

De juridische wereld was nieuw voor Ivo, maar toch ziet hij veel overeenkomsten met de financiële en corporate sector waar hij veel in gewerkt heeft. “Wat het echt anders maakt, is de partnerstructuur. Partners binnen een advocatenkantoor hebben veel verschillende rollen binnen de organisatie. Dat betekent ook dat die rollen soms door elkaar lopen en dan is het belangrijk om scherp te blijven en bewust stil te staan bij de rol die je hebt op het moment dat je naar een bepaalde situatie kijkt”, vertelt Ivo.

“Maar tegelijkertijd zijn er ook veel overeenkomsten als we het hebben over de inhoudelijke kennis van de medewerkers.” En dat is exact waar er volgens Ivo nog winst te behalen is. “Het gaat soms iets te veel over de inhoud, en te weinig over de manier waarop; het proces en de interactie met elkaar.”

Minder regels, meer dialoog

Hoewel de sector voor Ivo nieuw is, is het vakgebied dat allerminst. Zijn ogen beginnen te glunderen als we het hebben over hoe een organisatie met haar mensen optimaal kan functioneren. “Het fascineert mij dat zodra je meer dan twee mensen bij elkaar zet, er allerlei andere dynamieken bij komen kijken die niet meer over de inhoud gaan. Hoe kun je dat zo goed mogelijk laten werken?”

De term HR wekt bij Ivo soms wel een beetje irritatie op. “Ik vind HR geen fijne term, omdat het letterlijk uitgaat van mensen als ‘resources’. Zodra ik voel dat er over mensen wordt gesproken als vervangbaar of als resource, dan gaat dat bij mij jeuken. Veel liever zou ik het People & Culture noemen.”

Maar de term HR is niet het enige wat Ivo zou veranderen. “In HR kennen we heel veel regeltjes. Neem nou de vaste vakantiedagen. Dat is iets wat ik veel meer los zou willen laten. Bijvoorbeeld door in een volwassen dialoog met elkaar te kijken wat jij als individu nodig hebt en wat de organisatie daarin kan bieden. Het mag wat mij betreft wat minder one size, fits all. En natuurlijk, het moet wel realistisch blijven, want ook als organisatie heb je een belang. Het is niet u roept en wij draaien. Maar laten we die dialoog aangaan en minder vanuit HR denken, en meer vanuit de business.”

Het echte gesprek

De verbinding tussen mens en organisatie, het voeren van het gesprek en het waarom achterhalen zijn ook allemaal zaken waar Ivo graag mee aan de gang wil in zijn huidige functie. Ivo: “Ik wil bij Kennedy Van der Laan medewerkers in hun kracht zetten. Betrokken en bevlogen medewerkers leiden tot tevreden cliënten en dat leidt weer tot meer businesswaarde én maatschappelijke waarde. Om dat te bereiken denk ik na over interventies. Wat kan ik doen op het vlak van leiderschapsontwikkeling? Het omvormen en moderniseren van het bestaande personeelsinstrumentarium, bijvoorbeeld de beoordelingssystematiek die nog heel rigide is naar een meer continue dialoog. Kortom, hoe faciliteer ik het echte gesprek?”

“Als ik straks terugkijk op mijn tijd hier wil ik echt iets in beweging gezet hebben. Ik wil de steen in het water zijn die de eerste rimpeling veroorzaakt. De aanjager zijn. Dan ben ik tevreden.”

Dit interview is deel 9 in de serie HR Persoonlijk.
Een 10-delige serie waarin GITP een kijkje neemt bij onze klanten en daar op zoek gaat naar de persoon achter de HR-professional.
Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001