APG

"Ik heb een geweldig leuke baan!" - Trainee coördinator Marlie Ploemen (APG)

Die steile leercurve is illustratief voor onze trainees

“De meeste kandidaten studeren kort voor de zomer af, in oktober kunnen ze dan bij APG aan de slag.” APG is de grootste pensioenuitvoeringsorganisatie van Nederland, met een portefeuille ter waarde van ruim 520 miljard euro. Marlie is sinds drie jaar werkzaam als Trainee coördinator. “Maar ik werk al veel langer bij APG. Toen ik hier begon moesten de trainees van nu nog geboren worden. Die zijn gemiddeld tussen de 25 en 27 jaar als ze hier beginnen.” Marlie zegt het lachend. Klinkt jong, met een zachte g.

Hiërarchisch en onvriendelijk

“Eigenlijk wilde ik helemaal niet werken voor APG. Ik heb na mijn opleiding bij een mkb-bedrijf in Maastricht gewerkt. De sfeer daar was heel hiërarchisch en onvriendelijk, dus ik wilde weg. Bij het uitzendbureau boden ze mij een vacature aan bij APG. Ga gewoon praten, zeiden ze. Ik was meteen verkocht. De dynamiek, de grootte van de organisatie, de mensen waar ik het eerste gesprek mee had. Zo inspirerend! Een dag later had ik de baan en ik ben nooit meer weggegaan.”

Trainees van verschillende nationaliteiten

Marlie is blijven leren en was achtereenvolgens directiesecretaresse, managementassistente, opleidingsconsultant en loopbaancoach toen zij drie jaar geleden getipt werd voor haar huidige functie. “Ik heb een geweldig leuke baan. Ik heb dagelijks contact met trainees van verschillende nationaliteiten, hoogopgeleide talenten. Een volgende generatie. Ze zijn open, nieuwsgierig, stellen veel vragen en laten zich zien. Je ziet ze in een traineeship groeien, zichzelf verder ontdekken.”

De voertaal is Engels

“Onze trainees komen overal vandaan. Zo’n 60% is Nederlands en 40% komt uit het buitenland. Europa, Azië of trainees met een dubbele nationaliteit. Vaak hebben trainees hier gestudeerd of ze hebben een andere band met Nederland. De voertaal is Engels, maar laatst was er een trainee uit China die in het Nederlands wilde vertellen waarom ze eerder weg moest. Vloeiend. En zij is sinds oktober hier! Die steile leercurve is illustratief voor onze trainees.”

Waar krijg je energie van?

“Mooi om die ontwikkeling te begeleiden. Een traineeship duurt twee jaar. Iedere trainee heeft een mentor, een field coach, een buddy en ik ben de coördinator. Samen met mentoren (leidinggevenden en senior specialisten uit de business) vormen we een traineeboard en we werken nauw samen met een externe opleider op het gebied van persoonlijk leiderschap. In dat persoonlijk leiderschapsprogramma wordt gestart met hun levenspad, wat hebben de trainees meegemaakt. Daar sluiten we bij aan. Ze krijgen opdrachten, worden getraind in presentatievaardigheden, in effectief beïnvloeden, enz. En we leren ze naar zichzelf kijken, waar krijg je energie van?”

De unconscious bias onder studenten

“Bij mij is dat werken met deze jonge talenten, ik word daar enorm blij van. Het voelt als gelijkwaardig, ik leer van hen en zij van mij. We zijn nu bezig met de werving van de volgende lichting trainees. Daar betrekken we de huidige trainees bij. Ik praat met hen over meer diversiteit, over de unconscious bias onder studenten over werken bij APG. Die gesprekken ervaar ik als extreem waardevol en met die kennis organiseren we samen events op universiteiten. Erg leuk én effectief.”

We zijn elkaars gelijken

“Ik vind het leuk als een organisatie in verandering is, beter wil worden en ik daarin mee kan groeien. Bij APG krijg ik daarvoor alle ruimte. De cultuur is prettig, we zijn elkaars gelijken. Bij het mkb-bedrijf in Maastricht moest ik mijn manager aanspreken met mijnheer, dat heb ik bij APG snel afgeleerd. Ik doe mijn werk hybride. Ik werk twee á drie dagen per week thuis, mijn standplaats is Heerlen én ik ben een á vijf dagen per maand in Amsterdam. Indien nodig met een overnachting en reizen doe ik met de trein, dan kan ik onderweg nog een beetje werken.”

Dit interview is deel 5 in de serie HR Persoonlijk.
Een 10-delige serie waarin redacteur Jan Glas een kijkje neemt bij onze klanten en daar op zoek gaat naar de persoon achter de HR-professional.
Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier!

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001