Hago Zorg

“Zonder mensen kunnen we niks, daar zijn we ons terdege van bewust. We zijn zuinig op onze mensen.” - HR-directeur Cynthia Smit (Hago Zorg)

“Onze medewerkers doen echt veel meer dan alleen schoonmaken. Ze werken samen met de zorgmedewerkers. Ze vullen voorraden bij, maken apparatuur schoon, schudden even een kussen op, maken een praatje, strikken een losse veter van iemand die met een rollator loopt. Ze zijn écht van toegevoegde waarde, nemen de zorg werkzaamheden uit handen, dat horen we ook terug van onze opdrachtgevers.” Cynthia is sinds 2017 HR-directeur bij Hago Zorg, onderdeel van familiebedrijf Vebego.

“Hier heb ik gevonden wat ik in een volgende baan zocht. Ik geloof in duurzame inzetbaarheid, aandacht voor je medewerkers. Met onze propositie hebben we de kans om medewerkers op meerdere werkzaamheden in te zetten die ook fysiek afwisselend zijn. De hele dag schoonmaken is niet gezond voor je lijf.” Cynthia spreekt uit ervaring, ze draait regelmatig een dagje mee. “Ik introduceer mezelf bij collega’s als HR-medewerker. Iemand van kantoor, dat vinden ze al heel wat. Leuk en leerzaam. Je hoort en ziet van alles.”

“Laatst werkte ik samen met een Turkse vrouw die beperkt Nederlands sprak. Ik hoorde haar in een andere kamer Turks praten tegen een dementerende man. Hele verhalen! Hij verstond haar niet, maar vond het gewoon fijn om haar stem te horen. Dat voelde ze aan. Geweldig toch! Dat is ook onderdeel van ons werk.” Ons, Cynthia zit bij Hago Zorg helemaal op haar plek. “Zonder mensen kunnen we niks, daar zijn we ons terdege van bewust. We zijn zuinig op onze mensen.”

“Met 4.000 medewerkers, zijn we de grootste schoonmaker in de zorg. Woonzorgcentra, ggz-instellingen, tbs-klinieken en zes van de in totaal zeven academische ziekenhuizen zijn klant bij ons. Medewerkers vasthouden is de grootste uitdaging. Werken als schoonmaker in de zorg is betekenisvol en betaald beter dan enkele jaren geleden. Maar schoonmaken in de zorg is ook zwaar, het kan mentaal belastend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een afdeling oncologie en wat je daar allemaal ziet...”

“Heftig maar mooi, je kan er echt voor iemand zijn. Even luisteren is vaak genoeg.” Medewerkers vasthouden is een uitdaging en ook voor recruitment is het in de huidige arbeidsmarkt zoeken. “Waar zit onze doelgroep en hoe krijgen we die binnen? Bij vakantiekrachten scoren we echt goed, BBL’ers zijn interessant én we richten ons op statushouders, in samenwerking met gemeentes. In het land waar ze vandaan komen zijn ze waarschijnlijk geen schoonmaker geweest, maar bij ons kunnen ze een paar jaar wennen aan de Nederlandse cultuur én de taal leren.”

“Dit jaar zijn er 54 medewerkers geslaagd voor het staatsexamen Nederlands. Mooi toch?! Ik hou van nieuwe dingen neerzetten. Alleen beheren vind ik een beetje ingewikkeld, daar zijn andere mensen beter in.” Bij Hago Zorg is Cynthia nog lang niet uitgewerkt. Haar ideeën over duurzame inzetbaarheid zijn door Vebego geadopteerd, AFAS wordt geïmplementeerd en met een team van 24 HR-medewerkers plus twee stagiaires werkt ze hard aan het verder professionaliseren van Hago Zorg. “De stagiaires zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het vak én ze kijken met een frisse blik naar wat we doen. Daar kunnen wij weer van leren.”

Dit interview is deel 6 in de serie HR Persoonlijk.
Een 10-delige serie waarin redacteur Jan Glas een kijkje neemt bij onze klanten en daar op zoek gaat naar de persoon achter de HR-professional.
Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier!

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001