Laat je inspireren door onze insights en nieuwsupdates.
De wereld verandert razendsnel. Technologische innovatie, hybride samenwerken, maatschappelijke verschuivingen en nieuwe generaties op de werkvloer vragen om andere competenties dan gisteren. Wat vandaag succesvol maakt, is morgen misschien niet meer voldoende. Dat zorgt voor onzekerheid én kansen.
Talentmanagement, het is altijd én voor iedere organisatie ontzettend belangrijk. Maar in een krappe arbeidsmarkt zoals die waar we nu inzitten, is het helemaal cruciaal om het op de rit te hebben. Maar talentmanagement is ook een enorm containerbegrip. Wat is het precies? En waarom is het, juist nu, zo essentieel om het als bedrijf goed op orde te hebben?
In deze snel veranderende en krappe arbeidsmarkt is de strijd om talent heviger dan ooit. In sommige sectoren zijn de uitdagingen groot, zoals in de gezondheidszorg. Dat vraagt om een andere aanpak van HR-professionals. Ilse van Steen werkt als recruitment adviseur bij het Radboudumc. Welke strategieën gebruikt zij om voldoende medewerkers te werven in een krappe arbeidsmarkt?
Wanneer je investeert in de persoonlijke ontwikkeling van de talenten binnen je organisatie, wil je ook dat deze investering optimaal rendeert. Succesvolle medewerkers die zich ook verbonden voelen met de organisatie zullen zich langdurig voor de organisatie inzetten. Hoe bereik je dit? Allereerst is inzicht in drijfveren nodig.
Het nieuwe jaar is van start gegaan en de plannen voor 2023 zijn inmiddels gemaakt. Thema’s als duurzame inzetbaarheid en het behouden van medewerkers zullen ook komend jaar nog een belangrijke rol spelen in het HR landschap. Hoe behaal je de opgestelde organisatiedoelstellingen met de huidige problematiek op de arbeidsmarkt? En hoe blijf je voor op de concurrent?Talent analytics stelt organisaties in staat om gericht aan de slag te gaan met de versterking van hun onderscheidend vermogen op de meest bepalende factor: de talenten van hun medewerkers.
Zeggen dat de arbeidsmarkt op z’n kop staat, lijkt een understatement… Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal openstaande vacatures in het tweede kwartaal van 2022 wéér verder is opgelopen. Voor elke 100 werklozen, stonden er 143 vacatures open. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat één op de vier werknemers op zoek is naar een andere baan. De hoogste tijd om de focus op het behouden van talent te leggen. De vraag is: hoe doe je dat?
Welke HR-uitdagingen zijn prominent aanwezig binnen de advocatuur? En hoe spelen HR-managers, directieleden en partners bij advocatenkantoren hier op in.
Het lerarentekort dat ook in het Primair Onderwijs een grote rol speelt, wordt momenteel op diverse manieren bestreden. Er is veel voorlichting voor mensen die een carrière switch naar het basisonderwijs overwegen, er zijn diverse complete zij-instroomtrajecten die door PABO's worden georganiseerd en meerdere grote scholenstichtingen organiseren hun eigen wervings- en selectietrajecten om mensen te interesseren voor het mooie werkveld. Met termen als ‘versneld voor de klas,’ verkorte opleidingen, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en intensieve coaching/ begeleiding probeert men de aanwas te vergroten.
Steeds meer organisaties stappen over van een hiërarchische organisatiestructuur naar product- en klantgerichte (zelfsturende) teams waarin dynamiek, flexibiliteit en communicatie belangrijker zijn dan ooit. Dat maakt teamperformance eveneens belangrijker dan ooit.
Wat is een competentie? En hoe bepaal je de juiste competenties voor een functie?
Circulaire economie: Andere werkwijze, ander gedrag. Een onderscheidend circulair competentiemodel voor professionals.
Talentmanagement. Vroeger dacht je bij die term aan het werven van jonge high potentials. Maar bij softwareontwikkelaar Visma | Raet richt HR zich op álle medewerkers: hoe komen die het best tot hun recht? Bovendien maakt het bedrijf bij talentmanagement gebruik van HR Analytics. Al noemen ze dat daar liever People Analytics. Een interview met HR directeur Marco Winkel.
Bij innovatie wordt vaak gedacht aan inspanningen op het gebied van onderzoek en development. Aan nieuwe machines, technologie, ict. Natuurlijk kijken bedrijven ook wel hier naar, maar desgevraagd hechten ze toch meer belang aan sociale innovatie, zo zou je bij oppervlakkige lezing van de meest recente Nederlandse Innovatie Monitor kunnen concluderen. Enige nuance bij de onderzoeksresultaten lijkt op zijn plaats.
Onlangs verscheen het boek Talent mobiliseren¹. We praten met Marian Thunnissen, lector Dynamische talentinterventies bij Fontys en de auteur van dit boek². Een gesprek over talentmobilisatie en het belang van data voor HR. En waarom je als organisatie data zou moeten omarmen als je talent ruim baan wilt geven.
Het zijn bijzondere tijden. Zeker voor HR-professionals. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het een enorme uitdaging de juiste mensen te vinden en te behouden. Daar komt bij dat de veranderingen in de wereld zo snel gaan, dat je bijna onmogelijk iets zinnigs kunt zeggen over wat voor medewerkers je volgend jaar nodig hebt.
In onderstaande video gaat Busscher uitgebreid in op onze vragen en geeft hij vele pakkende voorbeelden. Lees hieronder de samenvatting.
Het CBS meldde in het tweede kwartaal van 2019 een recordaantal openstaande vacatures. Er stonden maar liefst 284.000 vacatures open. Het UWV zegt dat de krapte op de arbeidsmarkt nu zelfs voelbaar is bij vacatures met geen of lage startkwalificaties. Volgens het UWV zijn vacatures voor twintig beroepen in die categorie inmiddels lastig in te vullen. Het UWV onderzoekt ook regelmatig hoe werkgevers tegen de arbeidsmarkt aankijken. De stormbal is gehesen! Ruim de helft van de werkgevers zegt dat door de krapte op de arbeidsmarkt vacatures minder snel vervuld worden. Drie van de tien werkgevers verwacht zelfs grote moeilijkheden bij het vervullen van vacatures. Werkgevers moeten dus aan de bak om hun personeelswerving te optimaliseren. Hieronder 10 tips voor het (sneller) vervullen van vacatures.
Veel HR-professionals zijn bekend met het AMO-model of AMO-framework. Dit model is door Appelbaum en Berg in 2000 gepresenteerd. Het model geeft HR-professionals handvatten om medewerkers goed te laten presteren.
Veel meer dan andere generaties wordt generatie Y gedreven door het adagium work hard, play hard. Zo blijkt uit het door PiCompany samengestelde groepsrapport over drijfveren van verschillende generaties op de werkvloer.
Het bieden van een goede sollicitantenervaring, een goede candidate experience, is voor steeds meer organisaties noodzaak. Immers, de arbeidsmarkt is krap en sollicitanten moeten gekoesterd worden. Een lange ingewikkelde sollicitatieprocedure, negatieve ervaringen. Het zorgt voor het afhaken van schaarse sollicitanten. En in the end kost dat geld. Van Lente Systeemintegratie toont aan dat het bieden van een goede candidate experience helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Dashboards, visuals en andere moderne informatiebronnen en special effects qua vormgeving groeien in aantal. UX-webdesigners, power-BI specialisten en anderen, doen hun best om gebruikers met optimaal bedieningsgemak van bruikbare informatie te voorzien. Net als op je eigen mobiele telefoon, kun je de hoeveelheid en vormgeving van de informatie toesnijden op je eigen behoefte. Veel van die informatie is leuk om te weten en sommige informatie (zoals op buienradar.nl) voorkomt dagelijks meer of minder ongemak. Niets mis mee, zul je denken. Dus vanwaar de gestelde vraag?
Tijdens de belangrijkste conferentie op het gebied van arbeid en werk ter wereld, de ILO Conference in Geneve (10 tm 21 juni 2019), riep de World Employment Confederation (WEC) op om meer aan sociale innovatie te doen. Bij innovatie wordt vaak gedacht aan technologische ontwikkelingen. Maar wat is dan sociale innovatie? En vooral, waarom zou je eraan doen?
Er valt nog heel wat te verbeteren aan de candidate experience. Sollicitanten waarderen hun sollicitatie-ervaringen bij Nederlandse werkgevers met een magere 5,4. Dat blijkt uit het Onderzoek Candidate Experience van de Persgroep Employment Solutions onder ruim 1.000 werkzoekenden.
De candidate experience wordt gedefinieerd als de ervaringen van sollicitanten met het sollicitatieproces en de wijze waarop deze sollicitant dat proces waarneemt. Liefst wil je dat een sollicitant een positieve indruk heeft van de organisatie en het sollicitatieproces, ook als deze afgewezen wordt. Een negatieve candidate experience kan namelijk grote (financiële) gevolgen hebben. Sollicitanten vertellen over hun negatieve ervaringen aan familie en vrienden. Dat is natuurlijk killing voor het employer brand, maar kan ook de verkopen van producten en diensten negatief beïnvloeden. Zo vond Virgin Media uit dat van de afgewezen sollicitanten 6 procent binnen een maand haar abonnement opzegde. In totaal goed voor ruim €5 miljoen aan omzet.
Wat is talent precies? En is het te ontwikkelen? Wetenschappers, managers en HR-professionals zijn het hierover niet met elkaar eens. Ze hebben het in dit kader over inclusief en exclusief talentmanagement. Wat is dat en waarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden?
Als talentmanager zul je je waarschijnlijk wel eens het volgende hebben afgevraagd: wat is talent eigenlijk? Is het een gave waardoor je iets sneller of gemakkelijker onder de knie krijgt dan anderen? Of is het iets dat je al beter kunt dan anderen? Of iets dat je moet en kunt ontwikkelen? Moet je de sterke punten van mensen in kaart brengen zodat de beste medewerker op de juiste plaats terecht kan komen? Of gaat het er juist om te ontdekken wat medewerkers tekort komen om voldoende te presteren?
Motivatie en betrokkenheid van medewerkers vormen één van de grootste uitdagingen voor HR teams. In Nederland geeft slechts 12% van de medewerkers aan zich ‘betrokken’ te voelen bij haar organisatie. Dat er hier ruimte voor verbetering is, weten we allemaal. Maar hoe pak je dat aan in een wereld waarin veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen en medewerkers uiteenlopende verwachtingen hebben?
Organisaties die beginnen met HR analytics maken regelmatig de fout om alle aandacht uit te laten gaan naar tools en het optuigen van een analytics-team. Dat team gaat dan hard aan de slag om data te verzamelen, te verrijken en te analyseren. En vervolgens…. gebeurt er niets. Beleid verandert niet. Het management staat niet juichend bij het team op de stoep om te vragen om nog meer analyses. Wat gaat er mis? Vaak is dat een gebrek aan businessimpact.
De hoeveelheid data groeit exponentieel. Ook op HR-gebied. Iedere dag weer worden duizelingwekkende hoeveelheden data geproduceerd. En daar wilt u, móet u, chocolade van maken. Want data zijn het nieuwe goud. Als u de juiste vragen stelt en de antwoorden uit die data weet te halen, dan levert dat een enorme toegevoegde waarde op voor de organisatie. U zult ergens moeten beginnen met HR analytics. Sommigen zeggen zelfs ‘begin gewoon’, zonder poespas.
HR-professionals staan nog wat ambivalent tegenover People analytics (ook wel HR-analytics of workforce analytics genoemd). Wat moeten ze ermee? Wat kunnen ze ermee? Hoe start je met een analytics-traject? Bovendien, de waan van de dag regeert. ‘De Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) is net door de Tweede Kamer aangenomen. Wat heeft dat voor gevolgen voor ontslagprocedures, de transitievergoeding en de ketenregeling? Dat moet eerst maar eens goed uitgezocht worden. Die analytics, daar kijken we later nog wel eens naar’, zo reageren veel HR-professionals als hen gevraagd wordt wat ze aan analytics doen. In onderzoeken naar de prioriteiten van HR-professionals staan analytics dan ook steevast onderaan het prioriteitenlijstje.
Wist je dat ‘de uitvinding’ van het cv wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci? In 1482 solliciteerde Da Vinci bij Ludovico Sforza als militair ingenieur. In zijn sollicitatiebrief nam hij een lijst van tien punten op over zijn vaardigheden, zoals het ontwerpen van bruggen, kanonnen en katapulten. Overigens benoemde hij in een van de laatste punten ook nog zijn artistieke kwaliteiten. Da Vinci werd aangenomen…
Verandering is de enige constante. Organisaties hebben voortdurend te maken met veranderende (markt-)omstandigheden. Disruptie, snelheid, complexiteit. Iedere organisatie heeft ermee te maken. In vrijwel ieder managementoverleg komen deze ontwikkelingen dan ook wel aan de orde.
In zijn twintigjarig bewind als topman transformeerde hij het bedrijf van een bureaucratische kolos in een dynamische, flexibele organisatie. Maar wat vraagt een dynamische, flexibele organisatie van haar medewerkers?
Nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt moeten werkgevers heel zuinig met sollicitanten omspringen. Werkgevers maken echter fouten in het selectieproces. Dit zorgt voor een mismatch waardoor werkgevers minder geschikte sollicitanten binnenkrijgen dan wenselijk of waardoor zij slechts een beperkte keuze hebben.
Hoeveel ga je als organisatie investeren in ontwikkeling? Omdat budgetten nog beperkt zijn, zoek je naar een effectieve oplossing. Je wilt snel en kostenefficiënt kunnen beschikken over de competenties die nodig zijn voor het uitvoeren van de organisatiestrategie. Dat is mogelijk. Maar dan moet je wel kiezen voor de juiste ontwikkelstrategie.
Organisaties die werknemers zien als kostenpost, kwamen daar tot voor kort misschien mee weg. Maar nu vol ingezet wordt op het behouden van schaarse medewerkers, is dat onverstandig. Organisaties moeten de urgentie van talentmanagement inzien, anders leggen zij hun continuïteit in de waagschaal. De noodzaak van talentmanagement in 5 urgente argumenten.
Voor het verbeteren van teamprestaties wordt er vaak naar leiderschap en management gewezen. Maar aandacht voor teamperformance is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het management en het team zelf. Hoe ziet een effectieve teaminterventie eruit?
De praktijk in veel organisaties rondom talentontwikkeling is nog steeds de traditionele HR-cyclus van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Er zijn echter andere manieren hoe organisaties hun mensen tot het ontwikkelen van hun talent kunnen brengen.
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.
Onze diensten
Talent oplossingen
Kennisbank
Over ons
Contact & support
2025 GITP.nl
GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd