Glenn carstens peters 203007 unsplash

Waarde motivatiebrief in sollicitatieprocedure nihil

Wist je dat ‘de uitvinding’ van het cv wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci? In 1482 solliciteerde Da Vinci bij Ludovico Sforza als militair ingenieur. In zijn sollicitatiebrief nam hij een lijst van tien punten op over zijn vaardigheden, zoals het ontwerpen van bruggen, kanonnen en katapulten. Overigens benoemde hij in een van de laatste punten ook nog zijn artistieke kwaliteiten. Da Vinci werd aangenomen…

Rol van de motivatiebrief uitgespeeld?

Het cv speelt nog steeds een belangrijke rol in sollicitatieprocedures. De motivatiebrief daarentegen lijkt steeds minder belangrijk te worden. De krappe arbeidsmarkt wordt vooral als argument gebruikt. Je moet dan immers als werkgever zo min mogelijk drempels opwerpen. En de motivatiebrief is een van die drempels.

Echter, recruiters benadrukken dat het verdwijnen van de motivatiebrief een veel structureler karakter heeft. De brief heeft, zoals bijvoorbeeld ook recruiter Jacco Valkenburg in onderstaande tweet aangeeft, gewoonweg geen waarde meer. De redenering daarachter is dat een goede motivatiebrief niets zegt over de (toekomstige) prestaties van degene die reageert op een vacature. Om de beste kandidaten te selecteren kun je beter meer valide instrumenten inzetten.

Tweet van Jacco Valkenburg.

Validiteit selectie-instrumenten

De wetenschappers Schmidt & Hunter hebben onderzoek gedaan naar de predictieve validiteit van selectie-instrumenten. Predictieve validiteit heeft betrekking op de vraag in hoeverre een test of meting voorspellende waarde heeft. In de praktijk wordt een validiteit van .3 als goed beschouwd en een validiteit van .5 als zeer goed. De intelligentietest, de arbeidsproef en het gestructureerde interview hebben een validiteit van net iets boven de .5 (respectievelijk .51, .54 en .51). Deze instrumenten zijn dus zeer waardevol bij het selecteren van de beste toekomstige collega.

Grafologie en leeftijd zeggen dan weer helemaal niets over de toekomstige prestaties van sollicitanten. Je kunt dan net zo goed met een dobbelsteen gooien om te bepalen of een sollicitant aangenomen wordt.

Voorspellende waarde cv

En het cv dan? Met een predicatieve validiteit van .35 scoort het cv (biografische gegevens) nog zeer behoorlijk. Zeker als je het cv in combinatie met de eerder genoemde hoog scorende methoden inzet.

Die Da Vinci had dat dus slim gezien. Maar daar was geen intelligentietest voor nodig….
(Da Vinci had een geschat iq van 180-190)

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001