Laat je inspireren door onze insights en nieuwsupdates.
De ene medewerker is bevlogen en bekwaam, de ander misschien minder capabel maar wel ontzettend gemotiveerd. Voor leidinggevenden is het een uitdaging om hierop aan te sluiten. Maar hoe doe je dat effectief, zeker in tijden van verandering?
Er is flink wat gaande op het gebied van leiderschap in de van oudsher behoorlijk hiërarchische wereld van universiteiten. Een andere manier van werken die vraagt om andere vaardigheden om met die veranderingen om te gaan. Hoe ga je om met veranderend leiderschap bij universiteiten? En welke rol spelen communicatieve vaardigheden in zo’n situatie?
De manier waarop je leidinggeeft, is sterk afhankelijk van de context waarin je werkt. Een belangrijke rol speelt bijvoorbeeld in welke cultuur je werkt, hoe groot de organisatie is en in welke sector de organisatie zich bevindt. Wissel je van context, dan kan dat van je vragen om ook je manier van leidinggeven aan te passen. Hoe doe je dat? En waar moet je rekening mee houden?
Leiderschap op universiteiten is enorm in beweging. Er zijn veranderingen op het vlak van cultuur en hiërarchische structuren en er is een roep om meer aandacht voor sociale veiligheid, diversiteit en inclusie. En dat vraagt flink wat van medewerkers. In deze case gaan we in gesprek met vijf professionals die te maken hebben met deze veranderingen op de Nederlandse universiteiten.
Diversiteit en inclusie is een veelbesproken onderwerp. Mechtelt Prins, expert Diversiteit & Inclusie bij GITP, gaat in gesprek met Annemieke Nijhof, algemeen directeur bij kennisinstituut Deltares over inclusief leiderschap. Wat betekent het om een vrouwelijke leider te zijn in een wereld die traditioneel gezien gedomineerd werd door mannen? En op welke manier geeft zij in haar loopbaan invulling aan inclusief leiderschap?
Diversiteit in leiderschap is een onderwerp van gesprek. Meestal gaat het hierbij over gender-, etnische en culturele diversiteit in directieteams. Executive adviseur Betty Lutke Schipholt gaat in op het belang van diversiteit in persoonlijkheid in jouw directieteam.
Columnist van Governance Update Anthon van der Horst van GITP stelde ChatGPT de vraag of intern toezicht nog wel toekomst heeft. Hij kreeg een evenwichtig antwoord met als conclusie: intern toezicht is over het algemeen essentieel.
Moreel leiderschap, dat draait om het nemen van ethisch verantwoorde beslissingen en het bevorderen van het welzijn van anderen, is een ideaal dat vaak wordt nagestreefd. Toch blijkt de praktijk soms anders te zijn. In dit artikel vertelt Anthon van der Horst alles over de uitdagingen waarmee leiders geconfronteerd worden en hoe zij en hun volgers zich soms immoreel kunnen gedragen.
In zijn maandelijkse column geeft Anthon van der Horst (GITP Executive Expertise) enkele kapstokken om als raad van bestuur en/of raad van toezicht/commissarissen het bestuurs- en toezicht functioneren te bespreken. De kapstokken zijn gekoppeld aan de vaak gebezigde begrippen, vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijkheid en verantwoording. De vier V’s.
Menig toezichthouder zal zich de laatste tijd de vraag stellen: hoe zit het bij ‘ons’ eigenlijk met grensoverschrijdend gedrag? Een lastige vraag, maar is het eigenlijk wel een vraag?
Coaching kan de onderlinge verhoudingen in de bestuurskamer helpen verbeteren, bijvoorbeeld door perspectiefwisseling en nieuwe beelden, aldus Anthon van der Horst, executive consultant GITP. Klaagt de bestuurder dat de toezichthouders op zijn stoel gaan zitten? Het beeld van een bank benadrukt het gemeenschappelijk belang in plaats van de verschillen.
Het voeren van het strategische inhoudelijke gesprek is een belangrijk taak van toezichthouders en bestuurders. Betty Lutke Schipholt, executive consultant GITP, schetst visie op het samenspel en geeft handvatten voor de zelfevaluatie.
Hoe ga je als toezichthouder om met een situatie waarin je eigenlijk zeker weet dat je niet alles weet, maar ook weet dat je er wel voor verantwoordelijk bent? In de praktijk zien we niet-adequate reacties van toezichthouders. Anthon van der Horst van GITP Executive Expertise neemt ons mee in de wereld van toezicht houden in een complexe wereld. ‘Heel soms is een slecht besluit beter dan geen besluit. Meestal is het andersom!’
Anthon van der Horst in gesprek over complexiteit en leiderschap met bestuurder Paul Overakker. Paul is bestuurder van Attendiz, een organisatie voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Twente.
Een raad van commissarissen of toezicht staat vaak voor het dilemma van de eigen verantwoordelijkheid versus die van het bestuur. Wanneer moeten toezichthouders afstand houden en stilzitten en wanneer moeten ze juist in beweging komen en ingrijpen? Anthon van der Horst, executive consultant bij GITP, brengt deze complexe vraag terug tot een simpele metafoor.
Charisma is een kracht, maar ook een kracht die beteugeld moet worden door een stevig tegenspel en duidelijke regelgeving. Het bijzondere is dat in de Nederlandse politiek een minister president tot in de eeuwigheid dat vak kan blijven uitoefenen, zolang hij maar veel stemmen weet te winnen. Organisaties hebben met governance codes niet voor niks termijnen gesteld aan de tijd die je in rollen met macht mag hebben.
Te grote afstand van de toezichthouder leidt tot een mogelijk gevoel van verwaarlozing, te dicht op leidt tot een gevoel van bemoeizucht en verstikking van de bestuurder. De goede balans is de uitdaging. En waarschijnlijk vinden de meeste toezichthouders en bestuurders dat ze die balans goed bewaken. Maar herkennen zij echt de signalen van verwaarlozing?
In het goede gesprek worden doelen en dan niet alleen zakelijke, maar juist ook persoonlijke doelen uitgewisseld en scherp gesteld. Het daarbij behorende gedrag wordt gedeeld en gedragingen die minder functioneel zijn worden (h)erkend. Het goede gesprek is een reflectie op persoonlijke doelen en eigen gedrag en helpt zowel de bestuurder als de toezichthouder te leren en bij te sturen.
De COVID-19 pandemie heeft zich in razend tempo ontwikkeld van een gezondheidscrisis tot een sociale crisis en zoals het er nu naar uit ziet een economische recessie. Van leiders en bestuurders van bedrijven en organisaties wordt op juist dit moment het uiterste gevraagd, ze nemen beslissingen en maken keuzes die ze tot een maand geleden zich nauwelijks konden voorstellen. GITP Executive Expertise maakt een rondje langs bestuurders.
Nu de COVID crisis in medisch opzicht over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn en er voorzichtig gesproken wordt over een versoepeling van de maatregelen, is de hoop dat het bedrijfs-en maatschappelijk leven weer behoedzaam de draad zal kunnen oppakken. De economische gevolgen zijn nog lang niet te overzien, maar dat de weg omhoog veel inzet en energie zal vergen, is evident.
Al 15 jaar lang wordt de Topvrouw van het jaar gekozen. Elk jaar worden 10 topvrouwen genomineerd voor deze uitverkiezing. Uit deze genomineerden worden drie finalistes gekozen door een vijfkoppige jury. In 2018 ging de prijs naar Eugenie van Wiechen, Algemeen Directeur FGD Media Groep. Zij is dit jaar een van de vijf juryleden.
Medewerkers managen als resources, via systemen, processen, formulieren. Dat alles is iets van vroeger. Het is tijd voor een frisse wind en een andere aanpak: voortaan moet de afdeling HR mensen uitdagen om zichzelf te ontwikkelen. En Bert Roelofs mag dan de titel voeren van ‘Manager Mens, Cultuur en Leiderschap’ bij Gelre Ziekenhuizen, hij ziet zijn rol als dienend.
Ja, het Dijklander Ziekenhuis is een fusie van twee ziekenhuizen. Maar toch heeft de organisatie één duidelijke filosofie: ze wil zich voortdurend ontwikkelen. En let op: hoe de medewerkers hun eigen ontwikkeling precies realiseren, dat kunnen ze zelf aangeven. In het zogenaamde goede gesprek. Een interview met Ymke Fokma, lid raad van bestuur.
Voortdurend worden we geconfronteerd met problematisch leiderschapsgedrag. Graag zien we daar eenvoudige en gemakkelijke oplossingen voor. Meer dienend leiderschap, meer diversiteit aan de top, meer agility, meer kwetsbaarheid, meer zelfreflectie, etc. Echter, goed leiderschap is verre van eenvoudig en nooit vanzelfsprekend. Verantwoordelijk leiderschap erkent de complexiteit en de inspanning die geleverd moet worden. Verantwoordelijk leiderschap onderscheidt vier perspectieven: leidinggeven aan zichzelf, het team, de organisatie en de stakeholders. Ieder van deze vier perspectieven draagt bij aan verantwoordelijk leiderschap.
In onze huidige maatschappij zijn meerdere dynamieken te herkennen die een sterk ontwrichtend effect kunnen hebben. Politieke polarisatie, scherper wordende maatschappelijke tegenstellingen, mede geholpen door de kracht van de Twitter-cultuur, ongebreidelde zelfverrijking en het uitputten van de aarde met directe en onomkeerbare gevolgen voor het milieu.
De politieke aardverschuiving die Thierry Baudet met het Forum van Democratie in de afgelopen periode heeft gerealiseerd, roept hele wisselende reacties op. Bij tegenstanders apocalyptische zorg, bij voorstanders euforische vreugde. Beide kampen vergeten dat het leiderschap in Nederland veel kenmerken vertoont van wat ik hier Verantwoordelijk Leiderschap zou willen noemen. De verantwoordelijk leider neemt en geeft verantwoordelijkheid en combineert dat met verantwoording vragen en afleggen.
Ruim 50 procent van de medewerkers heeft ooit zijn of haar baan opgezegd vanwege de leidinggevende. Daarnaast is de leidinggevende voor 70 procent verantwoordelijk voor de betrokkenheid van de medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van Gallup.
Iedereen heeft een dark side. Vaak is deze slechts alleen sluimerend aanwezig. Maar onder druk of bij stress komen negatieve persoonlijkheidstrekken regelmatig bovendrijven. En als dat bij CEO’s of managers gebeurt kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de organisatie waaraan zij leiding geven. Zijn wij allemaal kleine dictatortjes? En wat kunnen wij doen om tegenwicht te bieden aan onze dark side?
Als we niet oppassen, rennen we maar door, zijn we continu in interactie en vooral bezig te voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen. Weten we nog wel welke richting we zelf op willen en wat echt bij ons past? Hoe houd je met innerlijk leiderschap de regie over je leven en blijf je in balans? Het psychologisch model ‘De uiterlijke en innerlijke levenslijn’ geeft snel inzicht.
Sturen op alleen output en resultaten leek ooit een goed idee. Maar dankzij de zure vruchten van de bonussencultuur in bijvoorbeeld de bankwereld weten we inmiddels beter. Duurzame resultaten vragen om dagelijks zicht op gedrag en competenties. Door STAR te gebruiken krijg je zicht op het functioneren van medewerkers en kun je, indien nodig, bijsturen.
Nu veranderen de norm is geworden, moet de mindset van veel leidinggevenden radicaal om. Stabiliteit en vastigheid komen niet meer terug. Maar zekerheden loslaten, hoe klein ze ook zijn? Dat vraagt om een veilige werkomgeving in een onzekere tijd. Lastig…
Stel jouw vraag aan een van onze adviseurs. We helpen je graag verder!Bel 088 448 70 00 of plan een adviesgesprek.
Onze diensten
Talent oplossingen
Kennisbank
Over ons
Contact & support
2025 GITP.nl
GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd