Chris barbalis JC 5 Ma Ti6n A unsplash

Rianne Letschert topvrouw van het jaar

Al 15 jaar lang wordt de Topvrouw van het jaar gekozen. Elk jaar worden 10 topvrouwen genomineerd voor deze uitverkiezing. Uit deze genomineerden worden drie finalistes gekozen door een vijfkoppige jury. In 2018 ging de prijs naar Eugenie van Wiechen, Algemeen Directeur FGD Media Groep. Zij is dit jaar een van de vijf juryleden.

De jury beoordeelt de genomineerden op de volgende punten:

  • Span of control en zwaarte van de huidige functie
  • Behaalde resultaten in de functie
  • Welke durf en ambitie spreekt er uit de stappen die in de carrière zijn gezet
  • Wat is de leiderschapsstijl en wat betekent dat voor de rol van ‘rolmodel’ voor vrouwen
  • Wat heeft de genomineerde eraan gedaan in de eigen organisatie om diversiteit te bevorderen

Bron: topvrouwvanhetjaar.nl

Tijdens de verkiezingsavond op 26 september 2019 is de Topvrouw van het jaar bekend gemaakt. De drie kanshebbers waren:

  • Agnes Koops, Lid van de Raad van Bestuur van PwC en voorzitter van PwC Accountants N.V.,
  • Daphne de Kluis, CEO of Commercial Banking, part of Executive Committee ABN AMRO,
  • Rianne Letschert, Rector Magnificus Maastricht University, member of the Executive Board.

Jury kiest voor Letschert

De jury, onder voorzitterschap van Jet Bussemaker, koos voor Rianne Letschert als topvrouw van het jaar. Zij ontving in het bijzijn van 300 gasten de bijbehorende trofee uit handen van Bussemaker.

De jury prijst Letscherts "combinatie van authentiek leiderschap met academische diepgang". "Ze heeft lef en passie, maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar en durft zich kwetsbaar op te stellen in een wereld waarin dat niet de gewoonte was. Ze is hiermee een voorbeeld voor vrouwen en mannen en niet alleen in de wetenschappelijke wereld”, aldus Bussemaker over Letschert.

‘Debat over werkende vrouwen moet veranderen’

Letschert toonde zich verrast met haar uitverkiezing tot topvrouw van het jaar. Ze was er een beetje beduusd van, zo gaf ze toe.

In een interview met de Limburger zegt Letschert: “Als Topvrouw van het Jaar wil ik graag dat het debat over werkende vrouwen verandert. Ik vind het storend dat er blijkbaar maar één manier is die goed is. Vrouwen die parttime werken worden weggezet als ‘balanstrutjes’: dat is zo denigrerend. Ik wil óók graag balans.”

Ook wil Letschert graag dat in 2020 30 procent van de hoogleraren aan Maastricht University vrouw is. Als dit doel niet bereikt is gaat ze op facultair niveau een quotum invoeren. "Niet de meest ideale oplossing, maar ik vind echt dat er iets moet veranderen. Het duurt te lang”, zo geeft Letschert aan.

De jaarlijkse verkiezing van de Topvrouw van het jaar heeft als doel een platform te creëren waarop vrouwelijke directieleden in Nederlandse bedrijven en organisaties aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee een functie als rolmodel kunnen vervullen.

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001