Shutterstock 1221904876

Snel én goed selecteren met Easy Select

Hoe krijg je op een makkelijke en snelle manier inzicht in een kandidaat? Dat was de vraag die Lolle Schakel, senior HR Research & Analytics specialist bij GITP bezighield: “We ontdekten dat er vraag was naar een goed, maar toegankelijk hulpmiddel waarmee bedrijven inzicht kunnen krijgen in kandidaten die ze overwegen voor een vacature.” Wat als assessments te uitgebreid zijn en snel handelen geboden is? Het idee voor Easy Select was geboren.

Easy Select is een objectieve scan die op een eenvoudige manier een goed beeld geeft van potentiële kandidaten voor een functie. De rapportage geeft jou meer inzicht in kandidaat én de kandidaat meer inzicht in de cultuur van het bedrijf. Belangrijk, want het gebrek aan team en cultuurfit zorgt voor de meeste bad hires. Iets waar volgens klantonderzoek van GITP 81% van de HR-professionals wel eens mee te maken heeft gehad. Om te achterhalen of die team en cultuurfit er is, is gelijkwaardigheid nodig. Precies dat is voor Lolle een belangrijk aspect van Easy Select: “Steeds meer sollicitatiegesprekken gaan uit van een gelijkwaardig gesprek tussen werkgever en potentiële werknemer. Alleen zo vind je de beste match voor beiden. De rapportage van Easy Select geeft niet alleen inzicht in de drijfveren en persoonlijkheid van een kandidaat, maar biedt ook handvatten voor een vervolggesprek.”

Snelheid in tijden van krapte op de arbeidsmarkt

Bad hires en een mismatch tussen organisatie en kandidaat is een tijdrovende en daarmee prijzige aangelegenheid. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt. “Klanten gaven aan dat snel handelen nodig is in deze markt. Heb je een geschikte kandidaat op het oog? Dan moet je vrijwel direct kunnen reageren en vervolgstappen kunnen zetten door bijvoorbeeld een assessment in te zetten. Easy Select is snel in te zetten en de rapportage is eenvoudig te lezen. Zowel voor de organisatie als de kandidaat.” In de praktijk betekent dit dat je een kandidaat na een positief gesprek direct een uitnodiging voor de test kunt sturen.

Toegankelijk, snel en goed

Bij de ontwikkeling van Easy Select is vooral gekeken naar toegankelijkheid, snelheid én uiteraard kwaliteit van de rapportage. Lolle: “Een assessment is soms te duur of te uitgebreid. Bovendien moet je eerst gecertificeerd zijn voordat je de rapportages goed kunt lezen. Easy Select is toegankelijker en sneller, maar biedt toch waarde.” Je hebt geen training nodig om de online dashboard rapportage te interpreteren en ook advies van een GITP consultant is optioneel. Lolle: “In een goed half uur heb je belangrijke inzichten voor je neus die je meer vertellen over de drijfveren en persoonlijkheid van de kandidaat. Door snel te handelen verklein je de kans dat je kandidaat ergens anders op gesprek gaat.”

Eén succesprofiel, drie krachten

Een van de redenen waarom de scan van Easy Select veel sneller in te zetten is dan de andere instrumenten uit het arsenaal van GITP, is dat er slechts één profiel getoetst wordt. “Het persoonlijk succesprofiel geldt voor iedere kandidaat die de Easy Select scan doet”, legt Lolle uit. “Hierdoor achterhaal je hoe de kandidaat scoort op een aantal algemene aspecten. Je hoeft dus geen functieprofiel of gewenste competenties in te voeren. Dat bespaart tijd!”

Het persoonlijk succesprofiel is samengesteld na onderzoek naar belangrijke aspecten voor uiteenlopende functies. Lolle: “We hebben gekeken welke vaardigheden belangrijk zijn voor de meeste functies. En welke aspecten van iemands persoonlijkheid voorspellend zijn voor succes binnen de functie. Deze aspecten zijn gebundeld in drie krachten: daadkracht, verbindingskracht en eigen kracht en geven een totaalscore op het persoonlijk succesprofiel”.

De krachten van Easy Select

Daadkracht: hoe ben je gericht op het realiseren van resultaat? Kun je bijvoorbeeld planmatig werken?

Verbindingskracht: hoe sta je tegenover relaties met anderen? Hoe zit het met je sociale en communicatieve vaardigheden?

Eigen kracht: hoe sta je in het werk? Ben je bijvoorbeeld stressbestendig en in hoeverre sta je open voor verandering? Wil je jezelf verder ontwikkelen?

Startpunt voor een gesprek

Naast inzicht bieden in het succesprofiel van de kandidaat én de werkcultuur waarin hij zich prettig voelt, is Easy Select ook een handig hulpmiddel om het verdere proces vorm te geven. “Easy Select biedt de werkgever handvatten om de juiste vervolgvragen te stellen op basis van de testresultaten. Zo helpen we onze klanten om het gesprek aan te gaan en verdieping te vragen bij resultaten en uitkomsten beter te plaatsen. De rapportage stelt bijvoorbeeld voor om specifieke sterktes of aandachtspunten verder te bevragen en op welke manier je dit kunt doen”, legt Lolle uit. Dit zijn vragen als: ‘Beschrijf een zorgelijke situatie waarin u (zelf)vertrouwen bleef houden en niet van slag raakte’ of ‘Beschrijf een situatie waarin u (te) weinig rekening heeft gehouden met dat wat voor anderen belangrijk was’. Lolle: “Deze vragen worden telkens op basis van de gegevens uit de test gegenereerd en zijn dus altijd op maat.”

Hebben jullie besloten om samen verder te gaan? Dan biedt de rapportage tot slot ook starttips waarmee de kandidaat optimaal aan de nieuwe functie begint. Een goed begin is immers het halve werk!

Easy Select is nu beschikbaar. Benieuwd geworden? Bekijk de website van Easy Select of vraag een gratis demo aan!
Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001