Hr persoonlijk Gemeente Den haag banner

"Op de winkel passen is niets voor mij" - Samantha Williams, zelfstandig HRM professional

Samantha Williams is een interim HRM professional en momenteel projectleider bij de gemeente Den Haag. Ze heeft een brede ervaring in HR-advies en recruitment, en vindt voldoening in het neerzetten van nieuwe initiatieven. Momenteel werkt zij aan het ontwikkelen van een toekomstbestendig instroomproces voor handhavers. Samantha is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen en is trots op haar succesvolle opdrachten als zelfstandige professional.

“Op z’n Engels uitgesproken, dat kan ook bijna niet anders met mijn achternaam Of Sam, zo word ik ook vaak genoemd.” Samantha heeft Surinaamse roots maar is in Utrecht geboren en woont in Nieuwegein.” Werken doet ze op interim-basis, op dit moment als Projectleider Instroom Handhavingsorganisatie voor gemeente Den Haag. “Vroeger wilde ik OK-assistente worden, na een dagje meekijken heb ik dat snel bijgesteld. Al dat bloed en die naalden, niks voor mij.” In plaats daarvan koos Samantha voor de hbo-opleiding Personeel en Arbeid aan hogeschool De Horst in Driebergen.

Presteren, die prikkel heb ik nodig

“Geadviseerd door mijn tante. Die zei: ga maar naar de open dag, ik weet zeker dat je het iets vindt. Ze had gelijk. Het is geen passie of roeping, maar HR is wel een heel interessant vakgebied.” Na haar opleiding werkte Samantha als HR-adviseur voor verschillende werkgevers, daarna bijna tien jaar voor Yacht en sinds augustus 2017 als zelfstandig HRM-professional vooral op het gebied van recruitment. Haar CV is indrukwekkend, kijk maar op LinkedIn. “Op de winkel passen of alleen adviseren is niets voor mij. Ik wil invliegen, iets neerzetten en weer uitvliegen. Presteren, die prikkel heb ik nodig.”

Iets nieuws mogen neerzetten, daar maak je mij het gelukkigst mee

“Hier in Den Haag hebben ze een tekort aan handhavers en daar lag een mooie opdracht voor mij. Bouwen aan een toekomstbestendig instroomproces voor de Haagse Handhavingsorganisatie. Ik heb gekeken naar hoe de instroom nu georganiseerd was, de doelgroep en arbeidsmarkt geanalyseerd en een benchmark bij andere gemeenten gedaan. De opdracht blootleggen, onderzoek doen en vervolgens een plan van aanpak presenteren. Dan begint het leukste werk: de daadwerkelijke uitvoering van het concept. Ik wil weten of wat ik samen met mensen in de organisatie heb bedacht ook werkt en ik wil in de gelegenheid zijn om het proces indien nodig bij te sturen, aan te scherpen.”

Evalueren, daar leer je van, ook tijdens een opdracht

“Het kan altijd beter, daarom vind ik het ook fijn om na een paar jaar terug te kijken: wat staat er nog van wat ik heb gebracht en hoe hebben ze het verder ontwikkeld. Evalueren, daar leer je van, vooral ook tijdens een opdracht.” Samantha praat vol enthousiasme over haar werk en haar huidige opdracht. “De wervingscampagne heeft z’n werk gedaan en we bevinden ons nu in de fase van selectie. Een samen met GITP vormgegeven online assessment is daar een belangrijk onderdeel van. We selecteren vooral op basis van werk- en denkniveau, motivatie en competenties. Diploma’s zijn minder belangrijk, het opleiden van de nieuwe handhavers doen we straks samen met mbo Rijnland.

Nee, mijn werk gaat nooit vervelen

“Zo werken we aan elke stap in het proces. Werving, selectie, opleiding, onboarding, enz. Straks, als ik hier klaar ben, moet het proces geborgd zijn binnen de gemeente Den Haag. Om dat te bereiken werk ik samen met mensen binnen de organisatie. Het proces en de mensen, die twee zijn onlosmakelijk verbonden. De bovenliggende HR-vraagstukken - het vinden en tevreden houden van medewerkers - zijn voor iedere organisatie hetzelfde, de uitvoering vraagt om steeds een andere invulling. Nee, mijn werk gaat nooit vervelen.” En straks, als je hier bij gemeente Den Haag klaar bent? “Daar ben ik nu nog niet mee bezig. Ongeveer twee maanden voor het einde van de opdracht ga ik nadenken over wat voor soort opdracht ik hierna graag zou willen doen. Dan ga ik om me heen kijken, praten met mensen in mijn netwerk. Ik ben nu zes jaar zelfstandig, heb gelukkig nog nooit zonder werk gezeten en ben erg trots op de mooie opdrachten die ik heb mogen uitvoeren.”

Dit interview is deel 7 in de serie HR Persoonlijk.
Een 10-delige serie waarin redacteur Jan Glas een kijkje neemt bij onze klanten en daar op zoek gaat naar de persoon achter de HR-professional.
Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier!

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001