GIT Pi websitenieuw trainingen

Loopbaanadviseur, een beroep met toekomst

Door verdergaande automatisering en robotisering verdwijnen sommige beroepen (volgens de OECD geldt dat voor ruim 10 procent van de Nederlandse werknemers) of wijzigt het takenpakket van medewerkers enigszins of in belangrijke mate (De OECD schat in dat dat voor 30 procent van de werknemers in Nederland geldt). Zo wordt voorspeld dat (op termijn) beroepen als logistiek planner, financieel administratief medewerker en vrachtwagenchauffeur verdwijnen. Er zijn echter, als de voortekenen niet bedriegen, ook functies die een glorieuze toekomst tegemoet gaan. Een van die functies: loopbaanadviseur!

Groeiende vraag naar loopbaanadviseur

IT-dienstverlener Cognizant houdt in de Verenigde Staten een Jobs of the Future Index bij. Er wordt onder andere gekeken naar welke banen in opkomst zijn en welke verdwijnen. In de meest recente index is de groeiende vraag naar loopbaanadviseurs niet over het hoofd te zien. In het afgelopen jaar groeide de vraag naar loopbaanadviseurs met maar liefst 620 procent! Cogizant zelf wijt deze spectaculaire groei aan de verdergaande digitalisering. Cynisch genoeg, juist dus die ontwikkeling die andere beroepen ‘de kop kost’. Medewerkers moeten zich aanpassen aan veranderende (digitale) omstandigheden. En daarbij worden zij dan ondersteund door loopbaanadviseurs.

Lees ook: Wat houdt loopbaanbegeleiding in?

Veranderende loopbanen

Ook Josh Bersin, een gezaghebbende Amerikaanse consultant, pikte dit afgelopen week op. Hij schreef een artikel met de veelzeggende kop ‘Career Management Goes Mission Critical: And It’s All About To Change’. De levenslange carrière, met als beloning het gouden horloge bij het 25-jarig (werk-)jubileum, is verleden tijd. Medewerkers en werkgevers zijn zich hiervan bewust. En de carrièrecoach is de lachende derde. Ook in Nederland uiteraard.

Lees ook: 10 tips voor de carrièrecoach

Scholingsregeling STAP

Begin juni kondigde minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan dat er een nieuwe scholingsregeling komt: de STAP. Stap staat voor STimulans ArbeidsmarktPositie. Per jaar kunnen Nederlanders die zichzelf willen (bij)scholen een ‘ontwikkelbudget’ aanvragen van 1000 tot 2000 euro per jaar. In totaal is jaarlijks een budget beschikbaar van 200 miljoen euro. Dit betekent dat jaarlijks 100.000 tot 200.000 mensen een beroep kunnen doen op de regeling. Alle cursussen en opleidingen komen voor subsidiëring in aanmerking, zolang ze gericht zijn op loopbaanontwikkeling of betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. De regeling gaat per 2021 in.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat dit meer werk oplevert voor loopbaanadviseurs. Zij moeten die medewerkers immers (kunnen) adviseren over te volgen opleidingen, helpen bij carrièreswitches, etc.

Benieuwd hoeveel mensen zich straks gaan laten (om of bij-)scholen tot loopbaanadviseur….

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001