Banners

"Goh, wat doen jullie eigenlijk" Isabelle Huijgen, Teamlead Talent Acquisition & Recruitment (Damen Shipyards)

“Het is de week van de sustainability. Global. Hier op ons hoofdkantoor en online. Ik neem zelf ook deel aan vier workshops. Belangrijk, want we krijgen van kandidaten verdomd veel vragen over dit onderwerp. Goh, wat doen jullie eigenlijk? Doen jullie er überhaupt iets aan?” Ja dus, daar is Isabelle stellig over. Ze begon als senior corporate recruiter a.i. bij Damen Shipyards Group en inmiddels is ze alweer drie jaar in vaste dienst. Als Teamlead Talent Acquisition & Recruitment, dat vraagt om een toelichting.

Duidelijk door de wol geverfd

“Damen heeft een divisiestructuur. Iedere divisie bouwt een bepaald soort schepen en heeft eigen HR-collega’s. Met uitzondering van de divisies hier in Gorinchem, die hebben een gezamenlijke afdeling. Ik focus mij op het recruitment team en rapporteer rechtstreeks aan Dirk de Bruin, onze Group HR-director.” Isabelle is duidelijk door de wol geverfd. Ze werkt zo’n 14 jaar als HR-professional, daarvan woonde en werkte ze zo’n drie jaar met haar gezin in Singapore. “Een geweldige ervaring.”

In the end is het bij één keuken gebleven

“Veel geleerd. Mensen kijken daar anders naar werk, wisselen voor een paar dollar per maand meer van baan, ongeacht of ze de baan leuker vinden of niet. Heel anders dan hier. En titels vinden ze heel belangrijk.” Na de geboorte van haar tweeling heeft ze nog een periode gewerkt als freelance leraar Nederlands voor een Nederlands taleninstituut. Bij terugkeer in Nederland is Isabelle al snel als zelfstandig recruiter aan de slag gegaan. “Bij een paar bedrijven in de keuken kijken, dat was het idee. In the end is het bij één keuken gebleven.”

En de schepen!

“Mijn roots liggen in Rotterdam. Geen woorden maar daden. Die mentaliteit hebben ze bij Damen ook, ik denk dat het daarom zo goed past. En de schepen! Geweldig toch, moet je ‘ns kijken! Damen is groot geworden door de Damen Standard: seriebouw van schepen uit voorraad en door het kopen van andere bedrijven. Zo zijn we snel gegroeid, van MKB-bedrijf tot multinational met 12.000 medewerkers. Er werkten hier veel mensen uit de Drechtsteden. Nog steeds, maar als multinational kan je niet alle functies invullen met mensen die je kent van bijvoorbeeld het voetbalveld.”

Employer branding, onze love story

“We sourcen talent, bij voorkeur proactief. Op universiteiten en via onze netwerken, ook via LinkedIn, dat is een tweede natuur. Niet alleen in Nederland, dat doen we wereldwijd. Mijn afdeling heeft nu een recruiter in Roemenië. Zij speurt vanuit daar naar kandidaten wereldwijd. Sourcen. Dat doe ik ook, maar met name voor seniorfuncties, op managementniveau. Daarnaast houd ik me onder andere bezig met employer branding, onze love story. In de kern is Damen nog steeds een familiebedrijf, van management tot op de scheepswerf.”

Voor onze mensen in Oekraïne

“Van vader op zoon. Of vrouw, dat zie je steeds meer. In Roemenië bijvoorbeeld hebben we vrouwelijke lassers in dienst. Mooi toch?! Damen wil vooral een goede werkgever zijn. We nemen onze verantwoordelijkheid met liefde. Nu in Oekraïne bijvoorbeeld. Onze mensen die weg wilden hebben we geholpen en nog steeds, daar hebben we een stichting voor opgericht. Voor onze mensen in Oekraïne, maar ook voor onze mensen in andere landen en werelddelen, mocht het daar tot een conflict komen. Want in the end is dat waar het bij Damen om draait, onze mensen.”

Dit interview is deel 4 in de serie HR Persoonlijk.
Een 10-delige serie waarin redacteur Jan Glas een kijkje neemt bij onze klanten en daar op zoek gaat naar de persoon achter de HR-professional.
Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier!

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001