Gemeente Heumen zet bewust in op het maximaliseren van ieders potentieel

Aan het woord is Dirk van Eeten, directeur bedrijfsvoering en een van de deelnemers aan het Management Development traject van GITP bij de gemeente Heumen. Het doel: kwaliteitsverbetering van klantgerichtheid en dienstverlening.
Heumen header

Case Gemeente Heumen

"We hebben het gevoel dat we het MD-traject zelf hebben uitgevoerd. Dat is ook gelijk de grootste winst, het heeft ons het bewustzijn gebracht dat we in de werksituatie zelf tijd moeten maken voor ontwikkeling." Aan het woord is Dirk van Eeten, directeur bedrijfsvoering en een van de deelnemers aan het MD-traject van GITP bij de gemeente Heumen. Het doel: kwaliteitsverbetering van klantgerichtheid en dienstverlening.

Het vraagstuk van Gemeente Heumen

Het doel van de gemeente Heumen is om de dienstverlening te verbeteren en bij het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid rekening te houden met de behoeften van de klanten. Dit zijn niet alleen de burgers en bestuurders, maar ook de collega's. Om deze ambitie waar te maken, heeft de gemeente gekozen voor een Management Development traject waarbij directieleden, afdelingshoofden, controllers en projectleiders worden betrokken.

De aanpak

GITP legt de focus van het management development traject op versterking van de organisatie, teamontwikkeling en, waar nodig, individuele ontwikkeling. Het programma is zo opgezet dat er op elk moment kan worden ingespeeld op wat op dat moment het belangrijkst is. Het programma bestaat uit:

 • Richt-sessie (koppeling tussen organisatieontwikkeling en individuele ontwikkeling)
 • Action Learning (leren door te werken)
 • Intercollegiale consultatie (intervisie)
 • Een klein aantal centrale modules (formeel leren)
 • Coaching voor de directie
 • ‘Evaluatie en opnieuw richten’-sessie

Een dynamisch programma dat aansluit bij wat er op dat moment nodig is. We zorgen ervoor dat de deelnemers zichzelf kunnen ontwikkelen terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van het team en de organisatie. De deelnemers hebben voorafgaand in de reorganisatiefase deelgenomen aan een individueel assessment van GITP.

MD-programma met samenhang
"We hebben gekozen voor de aanpak van GITP, omdat zij voor zowel het MT als de afdeling Projecten en Strategie een programma boden met samenhang en een goede vertaalslag naar onze vraag. Daarnaast sprak mij hun methode 'leren door te werken' erg aan, en was er een klik met de adviseur. Je kiest tenslotte voor een aanpak die past bij de waarden van jouw organisatie. Wij wilden bewust inzetten op het naar boven halen van ieders kwaliteiten om daarmee gezamenlijk de gestelde doelen te halen. Dat levert op de lange termijn veel meer op."

"Ik werd verrast door de flexibiliteit van GITP. Ze slaagden er echt in een brug te slaan met wat er op dat moment speelde. Dat is gewoon sterk."

Het resultaat

"We zijn nu 1,5 tot 2 jaar bezig in de nieuwe samenstelling na de reorganisatie. Sommige mensen zie je nu pas echt in hun kracht komen." Winstpunten van het traject zijn:

 • Teamontwikkeling en de kwaliteit van het teamvormingsproces
 • Inhoudelijke kennis
 • Kennis van de teamleden over elkaar
 • Bewustzijn dat er als team moet worden gewerkt aan kwaliteit
 • Betere dienstverlening naar het bestuur toe

"Een jaar na het traject merkte ik dat teamleden niet meer direct de inhoud in duiken maar tijd maken om met teamontwikkeling bezig te zijn. Dat werkt veel beter dan dat ik met iets uit mijn hoge hoed kom."

IK ONTVANG GRAAG ADVIES OVER DE TOEPASSING VAN DIGITAL TOOLS

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vul hier je opmerking en/of vraag in.

Om aan je aanvraag te kunnen voldoen, verwerken wij jouw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we met jouw gegevens omgaan vind je in onze Privacy policy

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001