Banners 1

"Uiteindelijk gaat het om doen wat je leuk vindt" - Talentmanager Mirte Ambachtsheer - van Dijk (BDO)

“Ja, ik heb een hele leuke baan. Ik ben alleen maar met mensen bezig.” Mirte is Talent Management Advisor bij accountantskantoor BDO. “Dat doe ik samen met drie collega’s, en ik ben daarbij verantwoordelijk voor Tax & Legal en Advisory. Ik begeleid managers tijdens hun carrière van junior tot director, of partner. Bij managers heb ik vooral een coachende rol. Ik begeleid de ontwikkelgesprekken samen met hun leidinggevende. Ook coach ik verschillende BDO-medewerkers die een specifieke loopbaanvraag hebben.”

Timing, kiezen van het juiste moment

“Bij senior managers en hoger ben ik adviseur. Met hen heb ik intensieve gesprekken over waar sta je, waar ben je goed in en waar wil je naartoe? Maar talentmanagement gaat ook om timing, kiezen van het juiste moment. Wanneer is het tijd voor een volgende stap, voor de manager én voor BDO. Daar praat ik over, ook met leidinggevenden en het MT. Ik adviseer met kennis van de context, erg leuk en interessant.”

Dat vraagt om andere skills

“Ook strategisch zie je ontwikkelingen. Opdrachtgevers zien BDO steeds vaker als adviseur, helpen de juiste keuze te maken in plaats van het bieden van opties. Een director bijvoorbeeld is expert op een deelgebied en adviseert, dat vraagt om andere skills. Die talenten bij managers signaleren en richting geven met behulp van assessments, 360 graden feedback en andere tools is een belangrijk onderdeel van mijn baan.”

Culturele antropologie en criminologie

“Ik zie mezelf inmiddels wel als expert op het gebied van talent management. Uiteindelijk gaat het om doen wat je leuk vindt en waar je gelukkig van wordt, dan komen de stappen vanzelf.” Die weg heeft Mirte zelf ook afgelegd. Met studies culturele antropologie en criminologie als basis en via werkgevers zoals de reclassering, ruim zeven jaar EY en een advocatenkantoor heeft ze bij BDO haar droombaan gevonden.

Je kan bij iedereen aankloppen

“Met mensen praten én ze helpen. Binnenkort mag ik weer een rondje Nederland voor de gesprekken met (senior) managers, heerlijk. De cultuur binnen BDO is goed, open. Je kan bij iedereen aankloppen. Dat komt ook door de instroom van jonge mensen, die staan anders in het leven. Ze willen aandacht, komen voor zichzelf op. Ja, het stoffige beeld van een accountantskantoor is bij BDO allang veranderd.”

Er is eindeloos te leren

“Jezelf durven zijn, dat is de grootste uitdaging. Wie ben jij nou echt? Een mix van cognitieve vaardigheden, persoonlijkheid, drijfveren en talent. Leuk om mensen daarin te begeleiden en een spiegel voor te houden. Wat maakt je gelukkig, wat past daarbij en op welk moment? Soms is het beter om even geduld te hebben en nog even te schaven aan jezelf. Er is eindeloos te leren en die ruimte krijg je hier ook.”

Misschien op termijn meer strategisch

“Mijn stip op de horizon? Ik doe wat ik leuk vind en de volgende stap komt vanzelf. Misschien op termijn meer strategisch, kijken naar de context, wat gebeurt er binnen een bedrijf en hoe kan het beter. Die verleiding kan ik nu ook niet weerstaan. Ik houd van professionaliseren, als iets niet lekker loopt dan duik ik er bovenop. Dat kan van alles zijn. Dat past bij mij, blijkbaar is dat onderdeel van wie ik ben.”

Dit interview is deel 1 in de serie HR Persoonlijk.
Een 10-delige serie waarin redacteur Jan Glas een kijkje neemt bij onze klanten en daar op zoek gaat naar de persoon achter de HR-professional.
Benieuwd naar de andere verhalen? Lees ze hier!

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001