GITP is de hr-adviseur voor selectie- en ontwikkelvraagstukken: digitaal én face-to-face.

Lees meer
Je bevindt je hier:

Case ING

Loopbaanprogramma inspireert ING-managers echt stappen te zetten: ‘Pak de regie, je staat zelf aan het roer van je loopbaan’.

"De kracht van het loopbaanprogramma is dat managers gedwongen worden actief na te denken over welke stappen ze willen nemen en daar de begeleiding bij krijgen die past bij hun individuele vragen." Aan het woord is Charis Pattikawa, programmamanager Managers Development & Kies je Koers. "Het programma heet It’s Your Move en draait nu een half jaar. De eerste lichtingen deelnemers zijn heel enthousiast."

   

  ING kantoor
  Het loopbaanprogramma van ING stimuleert managers de regie te pakken over hun loopbaan

   

  Bij ING is de managersrol en de vraag naar managers aan het veranderen. In het kader daarvan wil de bank een loopbaanprogramma dat managers stimuleert de regie te pakken over hun loopbaan.

  • Managers intrinsiek motiveren om in beweging te komen
  • Op basis van een assessment beslissen wat het beste past
  • Tastbaar en reëel maken van een loopbaanstap of ontwikkeltraject
  • Zelf de regie over eigen 100% maatwerk loopbaanprogramma

  Het vraagstuk van ING

  ING wil zijn midden-managers en senior managers een spiegel voorhouden, zodat ze actief gaan nadenken over wat ze echt willen en van daaruit de regie pakken over hun loopbaan. Omdat een grote groep ING-managers graag op basis van feiten beslist over welke loopbaanstap het beste bij hen past, vindt de programmamanager Managers Development van de bank het belangrijk dat een assessment onderdeel uitmaakt van het programma.

  De aanpak

  ING ontwikkelt samen met GITP het loopbaanprogramma It’s Your Move. Het doel is de intrinsieke motivatie om in beweging te komen aan te boren door de route naar een volgende functie of ontwikkelrichting reëel en tastbaar te maken. Zelfsturing en mobiliteit staan centraal. "Met dit programma willen we in feite zeggen: Je bent dan wel heel actief met de ontwikkeling van je medewerkers, vergeet je eigen ontwikkeling niet. Denk na over de stappen die je wilt nemen. Pak de regie, je staat zelf aan het roer van je loopbaan."

  Het ING-programma heeft een doorlooptijd van 3 maanden en bestaat uit een unieke combinatie van:

  • Persoonlijk Intake
  • Coaching
  • Assessment
  • Training: workshop Personal branding
  • Keuze uit een gesprek over loopbaanoriëntatie, specialistisch advies of coaching
    

  Deelnemers werken individueel en in een peergroup aan een gedegen voorbereiding op een volgende loopbaanstap. Elke deelnemer voert zelf de regie over zijn 100% maatwerk traject. "Het is de eerste keer dat we kiezen voor een loopbaanprogramma voor zowel senior als midden managers. Dankzij het 100% maatwerk kan dat ook heel goed. De vragen waarmee beide groepen managers rondlopen zijn in principe dezelfde. Het verschil in aandachtspunten wordt opgevangen door senior managers een wat zwaardere coach te bieden."

   

  ING kantoor sfeerbeeld
  Bij ING staan zelfsturing en mobiliteit nu centraal

  Het resultaat

  "We verwachten van dit loopbaanprogramma zeker niet dat iedere manager stappen gaat zetten. Dat hoeft ook niet. Iemand kan net zo goed tot de conclusie komen dat hij op de goede plek zit en blij is met wat hij nu doet. Het belangrijkste is dat managers een spiegel krijgen voorgehouden en actief gaan nadenken over wat ze echt willen en van daaruit de regie pakken over hun loopbaan. De eerste deelnemers zijn heel enthousiast."

  Over ING

  ING logo

  • In 1991 ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank Groep

  • Marktleider in Nederland

  • Winst 5,3 miljard euro in 2018

  • Ruim 54.000 medewerkers, van wie 13.900 in Nederland

  • Hoofdvestiging Amsterdam

  • Wereldwijd actief in meer dan 40 landen

  Blijf op de hoogte van alle insights