Easy Select van GITP helpt Waterschapsbedrijf Limburg bij selectie van talent

In een tijd waarin veel bedrijven kampen met grote personeelstekorten is het nog belangrijker om de juiste mensen aan te nemen en ook te behouden. Dat gegeven geldt ook voor Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Om de risico’s op een mismatch te voorkomen sloegen zij de handen ineen met GITP, dat via de tool Easy Select uitkomst bood. De tool werd onlangs ingezet voor de invulling van drie nieuwe functies.
WBL Kantoor

WBL is een overheidsorgaan dat zich focust op het zuiveren van afvalwater in de provincie Limburg. Met zo’n 280 professionals wordt er 24 uur per dag hard gewerkt om dat gezuiverde water te voorzien van een nieuwe bestemming. In de afgelopen maanden zijn er bij WBL een nieuwe (Senior) HR-adviseur en twee medewerkers Finance & Control geworven. Deze medewerkers zijn geselecteerd en geschikt bevonden voor hun functie, mede dankzij een door GITP speciaal ontwikkelde tool: Easy Select.

Efficiënt en overzichtelijk
Met Easy Select kunnen bedrijven op een laagdrempelige manier inzicht krijgen in de professionele competenties van sollicitanten. Het was volgens Remco Rops (Senior HR-adviseur bij WBL) precies wat ze zochten. Hij is enthousiast over de efficiënte en overzichtelijke uitkomsten die via Easy Select bij hen in de mailbox komen. “We hebben de tool twaalf keer ingezet voor de drie verschillende functies. Het werkt snel, praktisch en levert ons waardevolle input voor het tweede gesprek met potentiële kandidaten.”

Remco legt uit dat de tool niet alleen voor organisaties waardevol is, maar ook voor kandidaten heel overzichtelijk is. “We leggen de kandidaten uiteraard uit wat zij kunnen verwachten als ze bij ons het sollicitatieproces ingaan. Tijdens het eerste gesprek vertellen we over het digitale assessment. De uitnodiging ontvangen ze vervolgens op hun privémailadres.” De test die de kandidaten maken bestaat uit twee onderdelen, die gezamenlijk maximaal een uur in beslag nemen. “Als de test klaar is ontvangt de kandidaat direct een rapportage met een score en na akkoord worden de resultaten met ons gedeeld.”

Gespreksstof voor tweede gesprek
Volgens Remco is de score niet bepalend of een kandidaat doorgaat naar het tweede gesprek. Een lage score betekent ook niet per se dat iemand ongeschikt is voor de functie. Paradoxaal genoeg kan juist het tegenovergestelde het geval zijn. De resultaten worden opgehangen aan de thema’s daadkracht, verbindingskracht en eigen kracht. “Voor sommige functies ben je misschien niet op zoek naar iemand die op een bepaald thema heel hoog scoort. En soms ook wel. Wat ons betreft is de score altijd goed. Het geeft ons simpelweg inzicht of iemand hier op zijn of haar plek zou kunnen zijn, zowel binnen de functie als het team. Daar gaan we vervolgens in het tweede gesprek verder op in.”

Keuze voor GITP
Het werken met Easy Select is bij WBL op een vrij natuurlijke manier ontstaan. Remco vertelt dat er al vele jaren wordt samengewerkt met GITP, met name op het gebied van de uitgebreide assessments. “De samenwerking is ontstaan in een tijd waarin we heel veel mensen nodig hadden. Bij alle vacatures werden vervolgens de assessments van GITP ingezet.” Die assessments hielp de organisatie bij het selecteren van de juiste mensen, maar was volgens hem soms wel tijdrovend. “Die assessments zijn heel nuttig en uitgebreid, maar dat laatste is niet altijd noodzakelijk. Toen we hoorden over een eenvoudige variant, die minder tijd in beslag nam, wekte dat onze interesse. Na een presentatie van GITP bij ons op kantoor, besloten we het een kans te geven. En daar hebben we geen spijt van.”

Toch was het niet vanzelfsprekend dat dit traject bij GITP werd belegd. Ook andere organisaties mochten in Limburg hun tools etaleren. “Het is goed om te kijken wat verschillende partijen in huis hebben en een vergelijking te maken”, vervolgt Remco. “In overheidsland is dat daarnaast ook gewoon verplicht. We waren op zoek naar een flexibele en efficiënte partner en daarin viel de keuze voor ons wederom op GITP.

Fijne samenwerking
Remco omschrijft de samenwerking met GITP als bijzonder prettig. “Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Bij de uitgebreide assessments hadden we wel meer contact met ze, omdat ze een rol spelen in het advies. Dat is bij Easy Select niet het geval; daar krijgen we een duidelijk rapport in Jip-en-Janneke-taal, waarbij het ook niet nodig is om een adviseur te spreken.” Maar dat betekent niet dat er helemaal geen contact is. Tweemaal per jaar is er een evaluatiemoment. “Dat is voor beide partijen zinvol omdat we kunnen laten weten hoe wij het ervaren om met de tools te werken. GITP kan ons anderzijds laten weten wat de laatste ontwikkelingen zijn. Ook dat is erg nuttig.”

Het werken met Easy Select is bij WBL dusdanig goed bevallen dat het zeer aannemelijk is dat ook deze samenwerking met GITP een vervolg krijgt. Remco: “We zijn nu aan het kijken hoe we dit verder kunnen uitrollen in de organisatie. Deze manier van werken bevalt ons uitstekend.” De assessments zijn volgens hem ook een vorm van risicobeperking in de toekomst. “Doordat we een beter beeld hebben of iemand bij de organisatie past, wordt de kans op een mismatch kleiner. Het aantrekken en behouden van talent is voor ons heel belangrijk. Dat is vandaag de dag een grote uitdaging en Easy Select helpt ons bij het maken van de juiste keuzes.”

Wil je meer weten over Easy Select van GITP? Kijk dan hier.

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001