Innovatie tot het uiterste: zo werkt Solar Team Twente 2023 met GITP aan hun ultieme doel

Het Solar Team Twente heeft elke twee jaar een belangrijk doel: de Solar Challenge op hun naam schrijven. Sinds 2006 sponsort GITP het Solar Team Twente. Met resultaat: in 2021 ging het team er in Marokko met de winst vandoor. We spreken teamleider Kirsten Bouwman van Solar Team Twente 2023 over doelen, motivatie en het samenstellen van een team.
Solar Team Twente

21 studenten van de Universiteit van Twente, Saxion Hogeschool en het ROC van Twente bundelen hun krachten in het Solar Team Twente. Samen hebben ze één doel: de prestigieuze, tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië winnen. Een wedstrijd waarin een zelfgemaakte auto, aangedreven door zonne-energie totaal 3.000 kilometer moet afleggen. Kirsten Bouwman is team manager: “De tools van GITP hebben ons geholpen om het best mogelijke team samen te stellen op basis van de vijftig aanmeldingen die we kregen.” De race werd in 2021 in Marokko georganiseerd door de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie. Kirsten: “Hoewel het team won in Marokko, zijn we ontzettend gemotiveerd om er in 2023 in Australië vol voor te gaan. Dat is de meest indrukwekkende race om te winnen”.

Het best mogelijke team

GITP werkt al lang samen met Solar Team Twente. Helen Brouwers is vanuit haar functie als digital consultant bij GITP al een tijd betrokken: “In de loop van de jaren zijn we specifieke profielen voor het team gaan finetunen. Zo kunnen we tot de best mogelijke match komen. Voor de functies binnen het team, maar net zo goed voor een goede dynamiek onderling. Online assessments zijn bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het selectieproces.” Kirsten vult aan: “Het was voor mij voor het eerst dat ik een online assessment deed. Ik vond het bijzonder om te zien hoe goed drijfveren en persoonlijkheden in zo’n test naar boven komen. Hierdoor wist de sollicitatiecommissie wie ik ben en wat ik belangrijk vind, ondanks dat ze mij maar een paar keer hebben gezien.”

Als een hecht team aan de start

Bij een wedstrijd als de Solar Challenge is een hecht team ontzettend belangrijk. Daarom heeft het Solar Team Twente veel teambuildingactiviteiten gedaan. Kirsten: “We hebben de hoogte opgezocht in een outdoor challenge park. Dan stond je ineens knuffelend op extreme hoogte met teamgenoten. Het was leuk om fysiek vertrouwen naar elkaar uit te spreken.” Op het kantoor van GITP werd ook een teamsessie gehouden. Helen was één van de adviseurs die dat vanuit GITP begeleidde: “Met de online data die voortvloeide uit de 21 rapportages van de teamleden, zijn mooie analytics gemaakt. We hebben gekeken naar de talenten op het gebied van persoonlijkheid, drijfveren en competenties. Dit hebben we voor het team als geheel gepresenteerd. De subteams, bijvoorbeeld het management team, communicatie team en het technische team, zijn vervolgens interactief aan de slag gegaan met hun eigen data.”

Kirsten: “Het was erg interessant om te zien waarom mensen zijn geselecteerd en dat de afzonderlijke teamleden elkaar zo goed aanvullen, zowel op het gebied van persoonlijkheid als manier van werken. Bij de bespreking van het management team kon je bijvoorbeeld goed zien welke karaktereigenschappen zorgen voor de managementstijl van die persoon. Hierdoor kunnen wij elkaars positieve eigenschappen maximaal benutten.”

Roddelen als feedback

Een van de oefeningen waar het Solar Team Twente 2023 mee aan de slag ging, was een feedbackrondje waarbij het team spelenderwijs mocht ‘roddelen’ over elkaar. Het idee hierachter is dat dit constructieve feedback oplevert. Kirsten: “Voor ons was dit een leuke en effectieve oefening. De feedback bestond zowel uit complimenten als uit kritiek. Het was mooi om hier een moment voor te hebben, want dit soort dingen wordt niet snel naar elkaar uitgesproken.”

Het team heeft de data uit de rapportages mee naar huis genomen, zodat ze er in hun werk op kunnen voortborduren. Kirsten: “De belangrijke informatie die voor de (sub)teams naar boven kwam pakken we er wel eens bij om elkaar te herinneren aan de persoonlijke kwaliteiten en hoe dit goed past binnen het (sub)team. Verder kunnen we elkaar nu ook wijzen op valkuilen. Het heeft ook bijgedragen aan de acceptatie en waardering van onderlinge verschillen. Dit alles maakt ons een sterker en zekerder team.”

Gemotiveerd blijven om te winnen

Dat sterkere en zekerdere team is nodig om de doelen te behalen. Want, met het succes in Marokko in 2021 was het voor Solar Team Twente nog niet klaar. Kirsten: “De race in Australië in 2023 is de meest prestigieuze. Die wil je écht winnen! Gemotiveerd blijven is voor ons zeker niet moeilijk. Het is zo’n ontzettend gaaf project om aan te werken. Dat zie je ook bij de rest van het team; iedereen is heel erg intrinsiek gemotiveerd. Daar worden we ook op geselecteerd én het werkt aanstekelijk. Innovatie stopt nooit, we kijken altijd verder. Hoe kan het nog duurzamer? Hoe kunnen we de technologie tot de limiet pushen? De race heeft zo veel verschillende aspecten, dat er altijd wel ergens een uitdaging of een verbetering mogelijk is. Bovendien zijn we zijn erg resultaatgericht en genieten we niet alleen van het eindresultaat, maar ook van de weg ernaartoe.”

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001