GITP EN KNVB WERKEN SAMEN AAN INNOVERENDE ONLINE FEEDBACK VOOR COACHES

KNVB

Case KNVB

Aandacht aan feedback en een investering in talentmanagement leveren de beste teams én teamprestaties.

GITP/PiCompany en de knvb

Misschien is de KNVB niet de eerste opdrachtgever die je associeert met GITP/PiCompany. Zakelijke dienstverleners, retailorganisaties en zorginstellingen liggen waarschijnlijk meer voor de hand. Maar de KNVB doet natuurlijk veel meer dan ‘alleen’ voetbalwedstrijden organiseren. Hij leidt bijvoorbeeld ook de nieuwe generatie trainers en coaches op. En doet dat op een manier die past bij een professionele organisatie: eigentijds, efficiënt en vernieuwend.

Sinds enige tijd hebben KNVB en GITP/PiCompany dan ook een innovatiecontract, waarbinnen GITP/PiCompany en de KNVB samen digitale state of the art tools ontwikkelen, die worden ingezet bij het opleiden van hun trainers/coaches.

Feedbackscan speciaal ontwikkeld voor KNVB

Het eerste resultaat van die samenwerking is de KNVB Reflector, een feedbackscan, waarvan de inhoud speciaal voor de KNVB ontwikkeld is. Deze KNVB Reflector wordt gebruikt bij de opleiding UEFA PRO (voorheen Coach betaald voetbal). De deelnemers die de opleiding volgen, krijgen middels deze 360°reflector feedback van vier verschillende ‘partijen’:

  1. hun mede-deelnemers
  2. hun docenten (vaak zelf ex-trainers, zoals Gert Aandewiel)
  3. de technische staf van de club waar zij stage lopen
  4. de spelers die zij trainen.
De KNVB Reflector
De KNVB Reflector


De KNVB Reflector bevat onder meer vragen die ingaan op het testen en meten van prestaties tijdens een training, de belasting van spelers en het inzetten van verschillende trainingsvormen: maatwerk dus, speciaal ontwikkeld voor deze opleiding. Sander Roege, Technische zaken KNVB, voegt daar aan toe: "De KNVB reflector van GITP helpt de deelnemers om nog meer bewustzijn te genereren voor hun eigen leer- en ontwikkelproces en draagt daarmee bij aan het individuele maatwerk dat de KNVB wil bieden binnen haar opleidingen".

Feedback geven is maatwerk, en daarom de scan ook. De vragen zijn specifiek aangepast aan de groep die feedback geeft: spelers krijgen andere vragen voorgelegd dan de docenten en de technische staf. Dat is natuurlijk niet voor niets: de spelers maken de ‘trainer in opleiding’ op andere momenten mee dan bijvoorbeeld docenten of mede-deelnemers.

Dirk Kuijt en Johnny Heitinga…

Sander Rooken is als accountmanager vanuit het GITP/PiCompany bij dit project betrokken. Als enthousiaste voetballiefhebber is dit natuurlijk een droomopdracht. "De eerste pilot, of om in voetbaltermen te blijven: de aftrap van dit traject, vond afgelopen september plaats in het stadion van ADO Den Haag. De training werd gegeven door Virgilio Teixeira, één van de veertien deelnemers aan de UEFA PRO-opleiding. Naast Virgilio volgen bijvoorbeeld ook Dirk Kuyt (Feyenoord), Johny Heitinga (Ajax), Willem Weijs (NAC) en Kristof Aelbrecht (Fortuna Sittard) deze opleiding. Met dit soort deelnemers werk je toch niet iedere dag.

Op basis van deze eerste pilot zijn er wat wijzigingen aangebracht in de KNVB Reflector, die bij de tweede pilot, in december bij Sparta (waar Aleksander Rankovic de training gaf), al konden worden toegepast. Over die wijzigingen waren alle partijen zo tevreden dat we verwachten dat we na de eerstkomende afspraak in februari ook de andere twaalf deelnemers aan de training met deze feedbackscan aan de slag gaan. Sterker nog, het zou mij niet verbazen als het instrument ook voor de coaches-trainers A, het niveau direct onder UEFA Pro, ingezet gaat worden."

Maatwerk levert beste resultaten

"Wat mij betreft een heel geslaagde start van het innovatiecontract. De competenties die voor de KNVB relevant zijn hebben we beschreven in voor hen herkenbare gedragsvoorbeelden. Maatwerk dus. Dat vergt van beide kanten een investering, maar het levert feedback op waar de deelnemer echt wat mee kan."

Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001