Interactie GITP6

Gebruik STAR(R) methodiek om jouw interviews te structureren én te verdiepen

De STAR(R) methode is een goede manier om gericht vragen te stellen om concreet gedrag in kaart te brengen. Vanuit de wetenschap weten we dat deze gestructureerde manier van interviewen de meest voorspellende is voor het beoordelen van gedrag.

Bij een selectiegesprek kan het nuttig zijn een paar essentiële competenties goed uitvragen. Tijdens een STAR(R) interview ga je op zoek naar concrete voorbeelden en praktijksituaties uit het recente verleden (niet meer dan 2 jaar geleden).

Afhankelijk van de competentie stel je de openingsvraag, zoals:

  • Wat was jouw moeilijkste beslissing in de afgelopen maanden? (Besluitvaardigheid)
  • Kun je een voorbeeld geven van een medewerker die minder goed gefunctioneerd heeft? Wat heb je precies gedaan om dit aan te pakken? (Coachen)
  • Heb je ooit een medewerker gehad die naar jouw idee minder goed functioneerde? Welke maatregelen heb je hiervoor getroffen? (Leidinggeven)


Vervolgens ga je systematisch te werk om via de STAR(R) methode de situatie helemaal in kaart te brengen:

Situatie:

Een vaardigheid of competentie is niet een losstaand iets, het is gekoppeld aan de omgeving. Daarom moet je weten wat precies de situatie was en de context waarin iemand handelde.

Taak:

Om er achter te komen wat de rol was die iemand had, ook ten opzichte van anderen. Ging het om een actie waarbij de deelnemer zelf de leiding had of werkte hij/zij samen in een team? Dit is belangrijk om te kunnen inschatten hoeveel verantwoordelijkheid de deelnemer had, hoeveel eigen beslisruimte, etc.

Acties:

Wat was het specifieke gedrag wat iemand liet zien?
Wat heeft hij/zij precies gedaan? Vraag dit zo concreet mogelijk uit, totdat je in film kunt verbeelden hoe je kandidaat precies handelde.

Resultaat:

Wat was de uitkomst? Deze uitkomst betekent niet direct een negatieve of positieve voorspelling op het gedrag waar je naar op zoek bent. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat iemand niet geslaagd is een project tot een goed einde te brengen, maar wel gedrag liet zien wat positief laadt op de competentie samenwerken.

De extra R in STAR(R) staat voor Reflectie: wanneer je in het interview de zelfreflectie van de deelnemer op gang wilt brengen kan het helpen de reflectie vraag te stellen:


“Hoe kijk je terug op dit voorbeeld?”

of

“Zou je het weer zo aanpakken als je het over mocht doen/wat zou je anders doen?”

Expert in STARR

Onze psychologen zijn expert in het gebruik van diverse methodieken om gedrag in kaart te brengen, STARR is een veel gebruikte methodiek in onze assessments.

STARR zelf leren toepassen?
Onze trainers en adviseurs geven regelmatig trainingen en workshops in het gebruik van STARR, bijvoorbeeld of effectiviteit van recruitment te verhogen. Ben je benieuwd wat onze adviseurs voor je kunnen betekenen? Wij helpen je graag!

Contactformulier
Logo GITP 1080 x 1080

2024 GITP.nl

GITP is ISO 9001:2015 en ISO 27001:2017 gecertificeerd

Iso 9001 2015
EIK ISO27001